Home » Istorie » Franz Ferdinand și asasinarea care a declanșat Primul Război Mondial

Franz Ferdinand și asasinarea care a declanșat Primul Război Mondial

Franz Ferdinand și asasinarea care a declanșat Primul Război Mondial
Franz Ferdinand și soția la Sarajevo în 1914. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24.12.2021

Franz Ferdinand, arhiduce al Austriei, s-a născut la data de 18 decembrie 1863 în Graz, Austria și a murit la data de 28 iunie 1914 în Sarajevo, Austro-Ungaria (acum Bosnia și Herțegovina). Asasinarea lui Franz Ferdinand din 1914 a fost cauza imediată a Primului Război Mondial.

Franz Ferdinand a fost fiul cel mare al arhiducelui Carol Ludovic, al cărui frate a fost împăratul Franz Josef al Austriei. Moartea moștenitorului, arhiducele Rudolf, din 1889 l-a făcut pe Franz Ferdinand următorul în linia de succesiune la tronul austro-ungar după tatăl său, care a murit în 1896.

Însă, având în vedere starea precară de sănătatea a lui Franz Ferdinand din anii 1890, fratele său mai mic Otto a fost considerat cel mai probabil successor, o posibilitatea care l-a mâhnit profund pe Franz Ferdinand. Dorința lui de a se căsători cu Sofia, Ducesă de Hohenberg, a declanșat un conflict dur cu împăratul. Doar după ce a acceptat ca viitorii săi copii să nu aibă dreptul la tron, adică o căsătorie morganatică, Franz Ferdinand a putut să se căsătorească cu Sofia în 1900.

Începând cu 1906, influența militară a lui Franz Ferdinand a crescut

În plan extern, Franz Ferdinand a încercat să restaureze relațiile între Austria și Rusia fără să pună în pericol alianța cu Germania. Pe plan intern, Franz Ferdinand a conceput reforme politice care ar fi întărit poziția coroanei și ar fi slăbit-o pe cea a maghiarilor împotriva altor naționalități din Ungaria.

Planurile sale au fost bazate pe realizarea că orice politică naționalistă încercată de o parte a populației ar pune în pericol Imperiul Habsburgic multinațional. Relația sa cu Franz Josef a fost exacerbată de presiunea continuă asupra împăratului, care în ultimii ani de viață a lăsat lucrurile să se rezolve de la sine și a respins orice intervenție în prerogativele sale. Începând cu 1906, influența militară a lui Franz Ferdinand a crescut, iar în 1913 acesta a devenit inspector general al armatei.

Franz Ferdinand și familia. Sursa foto: Profimedia

La data de 28 iunie 1914, Franz Ferdinand se afla în provincia austro-ungară a Bosniei și Herțegovinei, alături de soția sa, Sofia. Acesta era acolo în calitate de inspector general al armatei imperiale. Vizita nu a fost una populară. Situația politică din Balcani erau turbulentă, iar Bosnia era râvnită de regatul învecinat al Serbiei. Mai mult, data aleasă era o zi neagră în istoria Serbiei.

De ce a insistat cuplul regal asupra schimbării programului la Sarajevo?

Cuplul regal se deplasa în coloana de mașini prin Sarajevo, într-o mașină decapotabilă, aparent ignorând faptul că numeroși potențiali asasini ar putea aștepta de-a lungul rutei anunțate în mod prealabil. La scurt timp după ora 10:00 dimineața, unul dintre conspiratori, Nedjelko Cabrinovic, a aruncat o grenadă înspre mașina cuplului. Bomba a ricoșat și a explodat în urma vehiculului, rănind membri ai anturajului care erau în următoarea mașină, scrie Britannica.

Cuplul regal a insistat asupra schimbării programului astfel încât să viziteze la spital unul dintre ofițerii răniți în atacul de dimineața. A urmat confuzie în rândul șoferilor coloanei de mașini, iar unii dintre ei au început să conducă în direcția greșită, chiar pe același drum unde atacatorii erau încă prezenți. Atunci când coloana regală a ajuns pe o stradă lăturalnică și a oprit pentru a întoarce, un compatriot al lui Cabrinovic, Gavrilo Princip în vârstă de 19 ani, a profitat de șansa. Acesta i-a împușcat pe Franz Ferdinand și Sofia. Șoferul mașinii a accelerat în încercarea de a căuta îngrijiri medicale. Sofia a murit pe drum, iar Franz Ferdinand la scurt timp după aceea.

Asasinarea lui Franz Ferdinand a declanșat unul dintre cele mai mortale conflicte din istoria lumii

Princip a încercat să se sinucidă, însă a fost prins de martori. Toți conspiratorii au fost prinși în cele din urmă și arestați. Fiind scutit de pedeapsa cu moartea, având în vedere vârsta sa, Princip a fost trimis la 20 de ani după gratii. Acesta a murit de tuberculoză în închisoare în 1918.

Proteste și revolte anti-sârbe au avut loc pe întreg teritoriul Austro-Ungariei în urma asasinării. O lună mai târziu, la data de 28 iulie, Austro-Ungaria a declarat război împotriva țării aparent în spatele crimelor, Serbia. Asta a declanșat Tripla Alianță (Austro-Ungaria, Germania și Italia) împotriva aliaților Serbiei din Tripla Înțelegere (Rusia, Franța și Marea Britanie). Toate aceste evenimente au declanșat unul dintre cele mai mortale conflicte din istoria lumii, Primul Război Mondial.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Împuşcătura care s-a auzit în toată lumea şi care a dus la declanşarea primei mari conflagraţii mondiale

Franz Ferdinand, bărbatul ce a ucis 300.000 de animale şi a provocat prima conflagraţie mondială majoră

Aventura cu năbădâi dintre Ferdinand şi Elena Văcărescu

Influența lui Ionel Brătianu asupra Regelui Ferdinand a adus România în tabăra câștigătorilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase