Home » Istorie » Misterul unei celebre civilizații pre-incașe, Tiwanaku, pe cale de a fi elucidat

Misterul unei celebre civilizații pre-incașe, Tiwanaku, pe cale de a fi elucidat

Misterul unei celebre civilizații pre-incașe, Tiwanaku, pe cale de a fi elucidat
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 18.10.2021

Un studiu asupra rămășițelor populației Tiwanaku (sau Tihuanaco) a arătat că civilizația pre-incașă era mai omogenă din punct de vedere genetic decât se credea anterior.

Civilizația pre-columbiană Tiwanaku, din vestul Boliviei, a avut centrul puterii în sudul bazinului Lacului Titicaca. Au apărut în secolul al VI-lea e.n., stabilindu-și capitala în orașul – monument Tiwanaku, până când imperiul lor s-a dezintegrat în jurul secolului al XII-lea.

Se știe foarte puțin despre originile Imperiului Tiwanaku, însă un nou studiu, publicat în revista Science Advances de o echipă internațională, a arătat că locuitorii săi erau cu siguranță mai omogeni din punct de vedere genetic decât se credea anterior.

Cercetările au arătat că populațiile rurale care au trăit în jurul Lacului Titicaca nu au fost afectate genetic de migrații externe majore timp de câteva sute de ani.

Cu toate acestea, în orașul Tihuanaco, datele au arătat niveluri ridicate de migrare a ADN-ului, cel mai probabil deoarece orașul era un centru religios și un loc de pelerinaj pentru pelerini și călători din sudul Anzilor.

Oameni din zona Amazonului în Tiwanaku

„Am descoperit prezența nou-veniților din sudul Peruului și chiar a unui individ din îndepărtata Amazonie. El a fost sacrificat”, a declarat dr. Danijela Popović, genetician CENT. Ea a adăugat că studierea rămășițelor a două persoane a arătat că au avut și strămoși apropiați din zona Amazonului, pe lângă cei din zona Lacului Titicaca.

„Aceasta este o informație interesantă, deoarece până acum nu se știa dacă artefactele asociate regiunii Amazon, cum ar fi un colier din dinți de jaguar, indicau doar comerț sau prezența oamenilor din regiunea Amazonului”, a afirmat prof. Ziolkowski, de la Centrul de Noi Tehnologii de la Universitatea din Varșovia (CENT).

Tiwanaku Bolivia
Credit foto: Shutterstock

Cercetătorii au folosit mostre din rămășițele umane pentru cercetarea genetică, permițând studiului să le plaseze cronologic, deoarece până acum vârsta acestor rămășițe a fost stabilită doar pe baza monumentelor dimprejur.

De exemplu, s-a dovedit că oamenii sacrificați la sfârșitul perioadei Tiwanaku, pe la mijlocul secolului al X-lea, provin din zona lacului Titicaca și nu aveau material genetic străin. Acest lucru poate indica o îngustare a sferei de influență a Tiwanaku în această perioadă”, a concluzionat profesorul Ziolkowski, citat de Heritage Daily.

Cultura Tiwanaku a fost precursoarea incașilor, iar orașul cu același nume a fost una dintre cele mai mari structuri de piatră din America de Sud. Potrivit istoricilor, în acest oraș, cucerit mai târziu de incași, ar fi putut trăi peste un milion de oameni. Tiwanaku se află în patrimoniul mondial UNESCO din anul 2000.

Vă recomandăm să citiți și:

5 Descoperiri pe care nimeni nu le poate explica – FOTO

O ofrandă adusă zeilor incași descoperită sub apele Titicaca, cel mai mare lac dulce din America de Sud

Top 10 momente importante ale Epocii Marilor Descoperiri Geografice

Top 10 cele mai vechi civilizații care au existat pe Pământ

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase