Home » Istorie » Top 10 momente importante ale Epocii Marilor Descoperiri Geografice

Top 10 momente importante ale Epocii Marilor Descoperiri Geografice

Publicat: 03.11.2020

Această eră a descoperirilor a permis puterilor europene să își extindă puterea politică și economică.

Epoca Marilor Descoperiri Geografice a schimbat fundamental istoria lumii, atât în mod pozitiv, dar și în mod negativ. De la începutul anilor 1400 până la sfârșitul secolului al XVII-lea, puterile europene au mers pe mări în căutarea de noi pământuri, noi bogății și noi modalități de a ajunge la destinații îndepărtate. De la Caraibe la cele două Americi, până în Africa și mai departe, corăbiile europenilor nu s-au oprit. Listverse a creat o listă cu zece evenimente importante ale acestei ere.

10. 1419: Henric Navigatorul, cel care a pus bazele Erei Descoperirilor

Henry Navigatorul s-a născut în 1394 și a fost cel de al patrulea copil al regelui portughez Ioan I, care a domnit până în 1433. Fascinat de explorare și binecuvântat cu resursele ample ale unei mari puteri europene, Henry a jucat un rol esențial în dezvoltarea eforturilor maritime portugheze, inclusiv în cartografiere noilor teritorii și în construirea de noi rute comerciale și parteneriate politice și militare.

Henry a fost fascinat de Africa de Vest și din această cauză în 1415 și-a încurajat tatăl să cucerească portul musulman Ceuta, aflat în Marocul modern, aflat chiar peste strâmtoarea Gibraltar din Portugalia. La sfârșitul secolului al XVI-lea, Ceuta a trecut în stăpânirea spaniolilor, unde a rămas până în 1995, când Spania i-a acordat autonomie.

Cea mai importantă contribuție a lui Henry nu a fost făcută în țări și mări străine, ci chiar acasă. În 1418, în Sagres pe coasta de sud-vest a Portugaliei, Henri a înființat o școală de navigație unde a adunat cei mai importanți cartografi ai epocii, constructori de nave, oamenii de știință și căpitanii de vase. Întâlnirea interdisciplinară a minților a ajutat participanții să se perfecționeze în diferite meserii, baza imperiului maritim al Portugaliei.

9. 1497: Vasco da Gama a legat Europa și India

În jurul anului 1488, exploratorul portughez Bartolomeu Dias a devenit primul care a ajuns la Capul Bunei Speranțe, vârful sudic al Africii. Mai puțin de un deceniu mai târziu, compatriotul său Vasco da Gama  a încercat să valorifice această reușită navigând în jurul Africii spre India.

Călătoria a fost destul de dificilă, plecând de la Lisabona pe 8 iulie 1497 cu o flotă cu patru nave, da Gama a ajuns la Insulele Capului Verde până la sfârșitul lunii, apoi a urmat o rută circulată din Golfului Guineei. Flota a ajuns în Africa de Sud la începutul lunii noiembrie și a înconjurat continentul până mai târziu în luna respectivă. Până în ianuarie, expediția a fost blocată în apropierea Mozambicului modern, iar mulți dintre marinarii echipajul lui Da Gama s-au îmbolnăvit de scorbut.

La mijlocul lunii aprilie, în apropierea Kenyiei moderne, Da Gama a întâlnit un pilot care cunoștea ruta către coasta de sud-vest a Indiei. De acolo, după un sprint de 23 de zile, flota a trecut peste Oceanul Indian și a pus bazele unei rute comerciale, călătoriile ulterioare putând fi finalizate mult mai rapid.

8. 1498: Columb a ajuns pe continentul american

În 1498 Columb a pus piciorul în America continentală, mai exact în America de Sud. În mai 1498, Columb a părăsit Spania cu șase nave, trei umplute cu provizii pentru noua colonie stabilită pe Hispaniola, Haiti și Republica Dominicană, în prezent, și trei îndreptate spre găsirea de terenuri la sud de insulele cartografiate anterior.

Această nouă expediție a dus la descoperirea teritoriului pe care astăzi îl numim Trinidad, următoarea sa oprire a fost Peninsula Paria din Venezuela modernă, unde echipajul lui Columb a devenit primii europeni care au ajuns pe continentul american pe 5 august 1498.

7. 1513: Balboa descoperă Oceanul Pacific

După ultima incursiune în Lumea Nouă, Columb s-a întors în Europa cu multe lucruri de raportat, inclusiv zvonuri despre un potențial pasaj prin Panama. În curând, o expediție condusă de Vasco Núñez de Balboa din Spania a stabilit prima așezare permanentă pe continentul sud-american la Darién, Panama. Și, deși obiectivul principal al lui Balboa era aurul, el a găsit ceva aproape la fel de valoros.

Balboa a auzit pentru prima dată de Oceanul Pacific în 1513, ca o parte a unei discuții aprinse despre aurul. Un nativ, supărat de lăcomia a spaniolilor, a exclamat dezgustat: „Dacă ți-e atât de foame de aur încât îți părăsești pământurile pentru a provoca lupte în cele ale altora, voi arăta unde îți poți potoli această foamete”. El i-a spus lui Balboa despre un loc în care oamenii beau din cupe de aur, dar a avertizat că o expediție numeroasă ar fi necesară pentru a străbate continentul.

În ciuda numărului mic de oameni, Balboa a plecat în expediție la 1 septembrie 1513. La 25 septembrie a ajuns la un vârf de pe care a văzut vastul ocean. Balboa a intrat triumfător în apă, și-a ridicat sabia și a revendicat noua maree și toate pământurile adiacente în numele coroanei spaniole.

6. 1513: Ponce de Leon ajunge în Florida

Primul european pe teritoriul SUA este Juan Ponce de Leon, care a revendicat Florida modernă pentru Spania în 1513. El fusese deja în Lumea Nouă cu ceva timp înainte de a ateriza în Florida. A început ca oficial militar în Hispaniola și, în 1509, a fost numit guvernator de Puerto Rico. În prezent Ponce, un oraș important de pe coasta de sud a Puerto Rico, încă îi poartă numele.

La 2 aprilie 1513, de Leon a ajuns pe uscat lângă Sf. Augustin, numind peninsula „La Florida” din cauza sărbătorii apropiate a sezonului Paștelui, numită Pascua Florida („sărbătoarea florilor”) în spaniolă. Exploratorul căuta „Fântâna Tinereții”, o sursă de apă a spus că asigura tinerețea eternă.

Nu a găsit Fântâna, dar a pregătit calea pentru o așezare spaniolă de succes începând cu 1565, deși aceasta a fost fondată la mai mult de 40 de ani după moartea lui de Leon în 1521. Astăzi, Sf. Augustin este considerat cea mai veche așezare europeană din Statele Unite.

5. 1519: Caii ajung în Lumea Nouă

Când Cortes a ajuns în locul unde astăzi se află orașul Veracruz din Mexic, cu 16 cai, a pus bazele unei transformărilor ulterioare ale Lumii Noi. Exploratorii ulteriori au adus un număr tot mai mare de cai, care au fost esențiali în subjugarea a imperiilor aztece, cât și incașe.

Calul a schimbat radical cultura nativilor americani, Distanțele mari putea fi parcurse mult mai ușor, aducând triburi odată segregate în contact pentru căsătorii, comerț și război. Animalele cândva aproape imposibil de vânat pe jos, mai ales, turmele de bivoli care cutreieră câmpiile nord-americane au devenit mult mai ușor de vânat. Noua mobilitate a făcut societățile americane mai puțin insulare, mai multiculturale și, în unele cazuri mai predispuse la război.

4. 1522: Expediția lui Magellan înconjoară lumea

În timp ce expediția condusă de Ferdinand Magellan a devenit într-adevăr prima care a înconjurat planeta, liderul acesteia a murit înainte de finalizarea călătoriei. Dar nu înainte de a numi un ocean și a dovedi faptul că Pământul este rotund.

În 1519, Ferdinand Magellan a pornit din Spania cu cinci nave, cu scopul de a găsi o rută de comerț mai rapidă către Indiile de Est. Desigur, nu exista o astfel de cale convenabilă, dar ce a descoperit Magellan, pe coasta de est a Americii de Sud moderne, a fost o cale navigabilă îngustă, în apropierea vârfului sudic al continentului, care lega două oceane.

Magellan nu a ajuns niciodată până în Spania, în aprilie 1521 a fost ucis într-o luptă cu băștinașii din Filipine. De fapt, doar una dintre cele cinci nave originale a revenit în Spania în anul următor. Cu toate acestea, expediția a dovedit două lucruri. În primul rând, expediția a conformat că Pământul era rotund. În al doilea rând, și la fel de important, lumea era foarte mare, iar explorarea acesteia fără o rețea de porturi se dovedea imposibilă.

3. 1526: Începe comerțul cu sclavi din Africa

Poate cea mai mare nedreptate cauzată de Epoca marilor Descoperirii a fost comerțul cu sclavi africani, oameni răpăiți, transportați ca mărfuri pe nave și condamnați la muncă până la moarte departe de căminul lor.

Prima călătorie transatlantică de livrare a sclavilor africani în Lumea Nouă a fost finalizată în 1526 și a fost realizată de exploratorii portughezi în Brazilia actuală. Aceștia vor deveni primii dintre cei aproximativ 4,9 milioane de africani transportați în Brazilia în următoarele trei secole, mai mult decât orice altă țară din lume. Pentru avea o imagine mai clară, istoricii estimează că aproximativ 400.000 au fost trimiși direct în America de Nord.

2. 1608: Samuel de Champlain fondează orașul Quebec

Viața lui Champlain se dovedește impresionantă cu mult înainte de momentul când a fondat Quebecul. Între 1604-07, a participat la explorarea și construirea Port-Royal în actuala Nova Scotia, cea de a doua așezare europeană permanentă din America de Nord. Locația a devenit parte a coloniei franceze Acadia. Atunci când forțele britanice au expulzat locuitorii din Acadia din anii 1750, mulți au fugit în noul oraș New Orleans din Louisiana, deținut de francezi.

În acest moment de Champlain s-a făcut remarcat: navigând pe râul St. Lawrence, a revendicat teritoriul care devenit orașul Quebec. Influența francezilor asupra Quebecului va crește constant, iar în 1642, când a fost fondată o colonie misionară, aceasta a crescut pentru a deveni cel mai populat oraș al provinciei din care făcea parte și Quebec, Montreal.

1. 1609: Henry Hudson descoperă teritoriul viitorului New York

În 1609, Hudson, finanțat de Compania Olandeză a Indiilor de Est, a urmat un traseu puțin mai sudic, navigând din actuala Nova Scotia până în Golful Chesapeake. Fără nicio cale navigabilă est-vest, el a decis să exploreze teritoriul actualului New York.

El a revendicat regiunea, inclusiv zona unde va fi construită colonia supranumită New Amsterdam, pentru angajatorii săi olandezi. Astăzi valea, râul și o autostradă adiacentă poartă cu mândrie numele lui Hudson.

Citește și:

Legenda exploratorului Cristofor Columb. Cum a luat amploare înainte să atragă critici dure

Oase vechi de 500 de ani spun povestea primilor sclavi africani din America

Fernando Magellan şi prima călătorie în jurul lumii

Patimile spaniolilor cuceritori. Cum i-au pedepsit aztecii pe conchistadori. O descoperire terifiantă făcută după 500 de ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase