Home » Istorie » Suma pentru care s-a vândut Big John, cel mai mare dinozaur Triceratops

Suma pentru care s-a vândut Big John, cel mai mare dinozaur Triceratops

Publicat: 22.10.2021

Un colecționar din SUA a cumpărat joi, pentru suma de 6,65 milioane de euro (7,74 milioane de dolari), rămășițele fosilizate ale lui „Big John”, cel mai mare schelet de dinozaur Triceratops descoperit vreodată de paleontologi.

Dinozaurul Big John, botezat după proprietarul terenului unde i-au fost găsite osemintele, a cutreierat ceea ce este astăzi Dakota de Sud, acum mai bine de 66 de milioane de ani, în perioada Cretacic.

„A fost achiziționat de un colecționar american, iar acea persoană este absolut încântată de ideea de a avea o piesă de acest gen pentru uz personal”, a spus Djuan Rivers, un reprezentant al cumpărătorului anonim, potrivit Reuters.

Prima bucată de os din scheletul supradimensionat al uriașului erbivor, al cărui craniu cu un guler tip armură are 2,62 metri în lungime și doi metri în lățime, a fost descoperită în 2014.

Până în 2015, paleontologii au dezgropat 60% din scheletul lui Big John, fiind considerat un eveniment rar pentru o fosilă de dinozaur Triceratops. Cele peste 200 de rămășițe au fost puse cu grijă împreună în Italia, înainte de licitația organizată la Paris.

Craniul prezenta o leziune traumatică, despre care cercetătorii au spus că a fost probabil cauzată într-o confruntare cu un alt Triceratops, printr-o lovitură din spate.

Cel mai mare schelet cunoscut de Triceratops, conservat foarte bine

Numele „triceratops” înseamnă „față cu trei coarne”. Acest Triceratops a trăit în Laramidia, un continent insular dispărut care se întindea din ceea ce este acum Alaska și până în Mexic, și a murit într-o veche câmpie inundabilă cunoscută în prezent sub denumirea de formațiune geologică Hell Creek din Dakota de Sud. Datorită faptului că această zonă este compusă din sedimente fără activitate biologică, Big John a fost fosilizat și conservat în cea mai mare parte.

schelet triceratops Big John
Credit foto: Hepta

„Istoria și curajul acestuia sunt absolut impresionante, așa că păstrarea a ceva de această natură care a fost de fapt găsit în SUA, în Dakota de Sud, este, de asemenea, ceva extrem de special”, a spus Rivers.

Prețul la care s-a oprit licitația Drouot, înainte de comision și alte costuri, a fost de 5,5 milioane de euro. Casa de licitații Drouot estimase anterior că scheletul va fi vândut cu 1,2-1,5 milioane de euro. A fost vândut unui cumpărător privat din SUA care a vrut să rămână anonim.

„Este un record pentru Europa. Creăm o piață”, a spus Alexandre Giquello comisarul casei de licitații, care a descris creșterea exponențială a fosilelor de dinozauri pe o piața relativ nouă.

Anul trecut, casa de licitații Christie’s a vândut, la New York, un schelet de Tyrannosaurus rex cu 31,8 milioane de dolari.

Vă recomandăm să citiți și:

Rămăşiţe misterioase uriaşe ale unui Triceratops, rivalul celebru al lui T-rex, descoperite în SUA

Scene de groază în lumea dinozaurilor: T. rex smulgea capetele uriaşilor Triceratops

La ce foloseau coarnele lui Triceratops?

„Dinozaurii care se duelează”, cele mai complete schelete de dinozauri descoperite vreodată

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase