Home » Istorie » Vârful Clovis confirmă prezența primilor coloniști în Zacatecas

Vârful Clovis confirmă prezența primilor coloniști în Zacatecas

Vârful Clovis confirmă prezența primilor coloniști în Zacatecas
Credit foto: Felipe Castañeda, INAH
Publicat: 03.12.2021

Arheologii au descoperit un vârf Clovis, parte a unui proiectil canelat asociat cu cultura Clovis din Zacatecas, în statul New Mexico.

Clovis a fost o cultură preistorică paleo-americană, denumită după niște artefacte găsite între 1932 și 1936 la Blackwater Draw, un sit arheologic situat între orașele Clovis și Portales din statul american New Mexico, potrivit Heritage Daily.

Până de curând, oamenii de știință au urmat teoria „primul Clovis”, în care membrii poporului Clovis erau considerat a fi strămoșii majorității popoarelor indigene din America, care au tranzitat nordul continentului. Situri asociate cu cultura Clovis au fost identificate în multe zone din Statele Unite, precum și în Mexic și America Centrală.

Acest vârf Clovis a fost descoperit de specialiști de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) lângă paleo-laguna La Salada, unde în anii 1980 au fost descoperite și studiate rămășițe de mamut lânos.

Vârful Clovis, un „ac într-un car de fân”

În timpul Pleistocenului, în regiunea Zacatecas existau mari zone umede care au favorizat existența grupurilor de mamuți, mastodonți, gomfotere (animale care se asemănau cu elefanții de azi), camelide, cabaline, bizoni și păsări mari, printre multe alte specii de animale.

Vârful, descris de arheologi precum „găsirea unui ac într-un car de fân”, măsoară doar 4,8 cm pe 2,6 cm și este primul exemplu de prezență umană a culturii Clovis în regiune, sugerând că vânătorii antici au profitat de megafauna din jurul lagunei atunci când zona a făcut parte din ruta continentală urmată de primii coloniști în urmă cu 12.000 – 11.000 de ani.

Un studiu de anul trecut a arătat că cei mai vechi oameni de pe continentul american aparțineau unui popor de dinaintea culturii preistorice Clovis, din urmă cu peste 12.000 de ani.

Vă recomandăm să citiț și:

Arheologii au descoperit când ar fi avut loc cea mai veche ocupare a Americii de Nord

Frumoase, dar fatale. Cele mai toxice flori din lume

Studiul ADN-ului străvechi. Ce s-a descoperit până acum şi de ce nu se poate răspunde (încă) la marea întrebare „Cine suntem?”

Cele mai vechi arme descoperite din America de Nord rescriu istoria primilor oameni de pe continent

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase