Home » Istorie » Rămășițele unui bărbat și ale unui câine care încearcă să scape de un tsunami antic, găsite pe coasta Mării Egee

Rămășițele unui bărbat și ale unui câine care încearcă să scape de un tsunami antic, găsite pe coasta Mării Egee

Publicat: 19.01.2022
Rămășițele unui bărbat și ale unui câine care încearcă să scape de un tsunami antic, găsite pe coasta Mării Egee
Credit foto: Vasıf Şahoğlu et al, PNAS 2021

Cu aproximativ 3.600 de ani în urmă, masivul vulcan Thera din Marea Egee a erupt, declanșând tsunamiuri masive. Acum, arheologii din vestul Turciei au dezgropat rămășițele unui bărbat și ale unui câine uciși de unul dintre acele valuri uriașe.

Este pentru prima dată când au fost găsite victime ale erupției antice în contextul lor arheologic și sunt cele mai nordice dovezi găsite despre tsunamiurile care au urmat-o, relatează Live Science.

Săpăturile arheologice de la situl din orașul Çeşme, aflat la aproximativ 70 de kilometri vest de orașul Izmer, au început cu mai bine de 10 ani în urmă, pe vremea când muncitorii din construcții care lucrau la un complex de apartamente au găsit ruine din epoca bronzului.

Însă, abia recent cercetătorii și-au dat seama că distrugerea pe care au văzut-o a fost cauzată de tsunamiul provocat de erupția vulcanului Thera, a declarat Vasıf Şahoğlu, arheolog la Universitatea din Ankara, care a condus săpăturile din 2009 până în 2019 și este autorul principal al unui nou studiu privind descoperirile.

Vulcanul Thera, care se afla atunci în centrul arhipelagului rezultat al insulelor din Marea Egee cunoscut acum sub numele de Santorini, a erupt în aproximativ 1600 î.Hr.

A fost unul dintre cele mai grave dezastre naturale din istoria omenirii; oamenii de știință estimează că vulcanul a erupt cu o putere de 2 milioane de ori mai mare decât bomba atomică de la Hiroshima.

Explozia a distrus orașul minoic Akrotiri de pe insulă, iar consecințele sale ar fi putut contribui la dispariția civilizației minoice din Creta, la aproximativ 120 km spre sud. Erupția vulcanului ar fi putut fi văzută până în Egipt și probabil a provocat o iarnă vulcanică globală care a ajuns până în China.

Rămășițele unui bărbat prins de erupția antică

În ciuda devastării la scară largă și a zecilor de mii de oameni care au murit, au fost găsite doar rămășițele unui bărbat îngropat sub dărâmăturile cauzate de erupție și omorât pe Santorini, care au fost descoperite în secolul al XIX-lea, a spus Şahoğlu.

Multe victime de la cel puțin patru tsunamiuri care s-au răspândit în Marea Mediterană după erupția Thera au fost probabil duse în larg. Este posibil ca arheologii să fi găsit și alte rămășițe de schelete din cataclism, dar ar fi putut presupune că acești oameni au fost uciși de alte cauze, cum ar fi cutremure, a adăugat el.

Poate fi dificil să vezi semnele de distrugere cauzate de un tsunami antic și, adesea, aceste semne pot fi confirmate doar de prezența fosilelor microscopice de animale marine, a spus Beverly Goodman-Tchernov, arheolog la Universitatea din Haifa și coautor principal al studiului.

Până acum, urme ale tsunamiurilor provocate de Thera au fost găsite în doar șase locuri din Marea Egee, iar Çeşme (la aproximativ 220 de kilometri distanță) este cel mai nordic.

Descoperirea în 2017 a oaselor bărbatului și ale câinelui înseamnă că situl de la Çeşme poate servi drept o imortalizare a vieții din timpul erupției, a spus Goodman-Tchernov.

Bărbatul avea aproximativ 17 ani când a murit; a fost ucis de unul dintre valurile de tsunami și apoi a fost izbit de un zid din orașul din epoca bronzului. Rămășițele câinelui au fost găsite în apropiere, dar nu există dovezi că bărbatul și câinele erau împreună când au fost uciși, a spus Goodman-Tchernov.

Eforturi de salvare

Interesant este faptul că o groapă fusese săpată în mod deliberat deasupra corpului bărbatului, posibil în încercarea de a-l salva sau de a-i recupera cadavrul pentru o înmormântare adecvată. Gropi similare au fost săpate în altă parte a amplasamentului, se pare că la scurt timp după unul dintre primele valuri de tsunami, a spus ea.

„Credem că acestea sunt de fapt spațiile negative conservate de unde oamenii au venit și au salvat supraviețuitorii răniți sau au îndepărtat [morții]. Din păcate, a fost un alt val de tsunami care a venit și le-a umplut pe toate”, a spus Goodman-Tchernov.

Şahoğlu a spus că vor fi efectuate analize ştiinţifice asupra rămăşiţelor, inclusiv pentru ADN, pentru a încerca să afle mai multe despre tânăr şi despre câine.

Arheologii vor căuta, de asemenea, alte urme ale tsunamiului din zonă, iar descoperirea distrugerilor pe care tsunamiul le-a făcut la Çeşme ar trebui să îi facă pe experţi să reevalueze dovezile de la siturile arheologice din apropiere, a spus el.

Lucrările arheologice de la Çeşme s-au încheiat, iar autoritățile așteaptă aprobarea pentru a construi un muzeu deasupra sitului pentru a păstra săpăturile, a spus el. Rămășițele au fost descrise într-un studiu publicat pe 4 ianuarie în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vă recomandăm să citiți și:

Arheologii au excavat o statuie din epoca romană în centrul orașului antic Veria

Urme antice de mâini, lăsate în urmă de copii, ar putea fi cele mai vechi opere de artă preistorică din lume

Copii ai nobililor incași, găsiți îngropați în Peru după 500 de ani

Sute de morminte dezvăluie istoria secretă a unui orășel din Spania

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase