Home » Istorie » Un complex ritualic secret, vechi de 9.000 de ani, a fost dezgropat. Descoperirea este fără precedent

Un complex ritualic secret, vechi de 9.000 de ani, a fost dezgropat. Descoperirea este fără precedent

Publicat: 25.02.2022

Arheologii din deșertul Iordaniei au descoperit acest complex ritualic secret vechi de 9.000 de ani lângă ceea ce se crede că este cea mai veche structură mare construită de oameni.

Situl altarului din Epoca de Piatră, excavat anul trecut, a fost folosit de vânătorii de gazele și prezintă figuri de piatră sculptate, un altar și un model în miniatură al unei capcane de vânătoare, scrie Science Alert.

Capcanele uriașe de vânat pe care modelul le reprezintă, așa-numitele „zmee din deșert”, au fost făcute din pereți lungi care converg către un coteț care ghidează gazele în incinte sau găuri pentru sacrificare.

Structuri similare ce constau în două sau mai multe ziduri de piatră, unele lungi de câțiva kilometri, au fost găsite în deșerturile din Arabia Saudită, Siria, Turcia și Kazahstan.

Un complex ritualic secret din perioada neolitică

Acest complex ritualic secret din epoca neolitică a fost descoperit în interiorul unui sit mai mare în octombrie 2021 de către o echipă comună franco-iordaniană numită Proiectul Arheologic Badia de Sud-Est (SEBA).

Zmeele din deșert din Jibal al-Khashabiyeh sunt „cele mai vechi structuri mari făcute de om cunoscute până în prezent”, se arată într-un comunicat al Proiectului SEBA.

Acestea au însoțit „descoperirea spectaculoasă și fără precedent” a locului ritualic, despre care se crede că datează din aproximativ 7000 î.Hr.

Acesta conținea două colonete cu trăsături antropomorfe, cea mai înaltă având 1,12 metri înălțime; au fost găsite și alte artefacte, inclusiv figurine de animale, silex și aproximativ 150 de fosile marine aranjate.

Vănători sofisticați

Proiectul de cercetare mai amplu, început de un deceniu, își propune să studieze „primele societăți nomade pastorale, precum și evoluția strategiilor de subzistență specializate”.

Zmeele din deșert sugerează „strategii de vânătoare în masă extrem de sofisticate, neașteptate într-un interval de timp atât de timpuriu”, se arată în declarația proiectului.

Simbolismul sacral a fost cel mai probabil menit „să invoce forțele supranaturale pentru a avea succes la vânătoare și o abundență în ceea ce privește prăzile”, se spune.

Echipele de cercetători au găsit, de asemenea, locuri de campare cu locuințe circulare și un număr mare de oase de gazele.

Un proiect de colaborare

Proiectul este o colaborare dintre Universitatea Al Hussein Bin Talal din Iordania și Institutul Francez al Orientului Apropiat.

Ambasadorul francez Veronique Vouland-Aneini a salutat „rezultatul atât pentru lumea științifică, cât și pentru Iordania”, spunând că „ne oferă o mărturie neprețuită despre viața istorică din Orientul Mijlociu, tradițiile și ritualurile sale”.

Vă recomandăm să citiți și:

Dovezi fizice ale unei crucificări din perioada romană, descoperite în Marea Britanie

Rămășițele unei turme de 11 dinozauri, descoperite în Italia

Cum au ascuns rușii kieveni un tezaur din argint înainte de invazia mongolilor

Noi dovezi care arată că prima civilizație americană era alcătuită din ingineri „sofisticați”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase