Home » Istorie » De ce oamenii „păreau mai bătrâni” în trecut?

De ce oamenii „păreau mai bătrâni” în trecut?

De ce oamenii „păreau mai bătrâni” în trecut?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 15.07.2022

Dacă te-ai uitat vreodată prin albumele foto vechi ale rudelor tale de pe vremea când erau tineri sau ai urmărit emisiuni TV vechi, s-ar putea să-ți fi trecut prin minte acest gând: de ce arată acești adolescenți atât de în vârstă?

În timp ce o parte din acest lucru este cu siguranță o prejudecată de selecție (întrucât nu toată lumea îmbătrânește în același ritm), există vreun adevăr în această idee? Un videoclip care analizează subiectul de la Vsauce spune că da, dar o parte din ea se referă la modul în care anumite înfățișări din trecut devin asociate cu „bătrânețea”.

După cum explică Michael Stevens de la Vsauce în videoclip, au existat schimbări în ceea ce privește ratele de îmbătrânire de-a lungul timpului, datorită unor factori precum standardele de viață, îmbunătățirea asistenței medicale și alegerea stilului de viață – bineînțeles, în părțile mai norocoase ale lumii și chiar și în cadrul regiunilor în care s-au făcut aceste îmbunătățiri, există disparități între diferite grupuri în funcție de venituri și clasă.

Deși poate că nu este un șoc faptul că standardele de viață mai bune afectează modul în care îmbătrânești, schimbarea este surprinzător de vizibilă în decursul a doar câteva decenii.

Standardele de viață mai bune afectează modul în care îmbătrânești

Un studiu publicat în 2018 a analizat schimbările în ceea ce privește îmbătrânirea biologică (de la markeri precum tensiunea arterială și funcția pulmonară) schimbată, în raport cu vârsta cronologică, între 1988 și 2010. Aceștia au descoperit că, deși și în acest interval scurt de timp, au existat diferențe semnificative în ceea ce privește îmbătrânirea, generațiile mai recente fiind „mai tinere” din punct de vedere biologic decât cele care au venit înaintea lor.

„În ultimii 20 de ani, vârsta biologică a populației americane pare să fi scăzut pentru bărbați și femei în toată gama de vârstă”, a scris echipa în studiu, potrivit IFL Science.

„Cu toate acestea, gradul de schimbare nu a fost același pentru bărbați și femei sau în funcție de vârstă. Rezultatele noastre au arătat că bărbații tineri au înregistrat îmbunătățiri mai mari decât femeile tinere. Această constatare poate explica de ce mortalitatea la începutul vieții adulte a scăzut mai mult pentru bărbați decât pentru femei, contribuind la reducerea diferențelor de mortalitate între sexe. În plus, îmbunătățirile au fost, de asemenea, mai mari pentru adulții mai în vârstă decât pentru adulții mai tineri.”

Schimbarea este surprinzător de vizibilă în decursul a doar câteva decenii

Studiul a pus accentul pe factorii legați de stilul de viață, cum ar fi fumatul, care au explicat parțial de ce s-a redus decalajul dintre vârstele biologice ale bărbaților și femeilor, deoarece bărbații au început să fumeze mai puțin, iar femeile au recuperat decalajul, plus că utilizarea medicamentelor a dus la îmbunătățiri ale stării de sănătate.

„Alte explicații pentru îmbunătățirile în sănătatea populației pe care nu am putut să le testăm sunt condițiile mai bune la începutul vieții și în perioada prenatală și reduceri ale bolilor infecțioase.”

Potrivit Vsauce, un factor important (alături de toate celelalte schimbări, cum ar fi îmbunătățirile în îngrijirea dentară și protecția solară care protejează pielea de îmbătrânire) este pur și simplu legat de prejudecățile noastre cu privire la modul în care privim moda mai veche. Pe măsură ce asociem moda veche cu bătrânețea, asociem retroactiv și această modă cu bătrânețea, chiar și atunci când privim fotografii ale unor persoane tinere din 1972 care poartă aceeași cămașă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Generațiile actuale, mai predispuse la multiple probleme de sănătate la bătrânețe

Consumul de alcool până la pierderea cunoștinței dublează riscul apariției demenței la bătrânețe

Cercetătorii propun cu o metodă prin care poţi creşte masa musculară şi îţi poţi face bătrâneţea mai plăcută

Ştiinţa spune că eşti o persoană total diferită la bătrâneţe decât erai în perioada adolescenţei

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase