Home » Istorie » Misterul dispariţiei pasarilor din perioada dinozaurilor se adânceşte în urma unei noi descoperiri

Misterul dispariţiei pasarilor din perioada dinozaurilor se adânceşte în urma unei noi descoperiri

Misterul dispariţiei pasarilor din perioada dinozaurilor se adânceşte în urma unei noi descoperiri
Publicat: 15.11.2018
Analizele realizate asupra scheletului unei păsări ce a trăit în urmă cu 75 milioane de ani a reaprins o dezbatere privind dispariţia şi arborele genealogic al păsărilor.

Denumită Mirarce eatont, creatura neobişnuită ar fi trăit alături de dinozauri în zona în care acum se află Utah. Conform Independent, analizele specimenului fosilizat, intact, au arătat că avea pene şi era la fel de bine adaptat zborului precum păsările din prezent.

Specialiştii susţin că aparţine unui grup dispărut denumit enantiornithes, care, deşi au fost comune timp de milioane de ani, au fost nimicite de asteroidul care a distrus şi dinozaurii. Doar un singur grup de păsări a supravieţuit cataclismului, ce a dat naştere în cele din urmă speciilor din prezent.

„Ştim că păsările din perioada timpurie a Cretacicului, în urmă cu 115-130 milioane de ani în urmă, puteau zbura, însă nu la fel de bine ca cele din prezent. Această nouă fosilă ne arată că enantiornithes, deşi se considera separat de păsările moderne, şi-a dezvoltat, însă, unele dintre cele mai bine definite capacităţi de zbor”, a declarat profesorul Jessie Atterholt din cadrul Universităţii Western.

Specimenul a fost descoperit în Utah, în 1992, şi de atunci s-a aflat în colecţia Muzeului de Paleoantropologie.

După ce a analizat rămăşiţele, profesorul Atterholt a descoperit că Mirarce avea un os al cavităţii toracice mai mare faţă de alte specimene enantiornithes. Acest lucru i-ar fi permis să dezvolte muşchi puternici ce îi permiteau să zboare. Întrebarea privind modul în care au reuşit să supravieţuiască doar păsările moderne asteroidului a rămas un subiect fierbinte.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Dinozaurii descind din pasari, nu invers?

Ce sunt păsările? Nişte pui de dinozauri!

De la dinozaur la pasăre: cum au învăţat păsările să zboare?

În umbra dinozaurilor: animalele care au împărţit cu ei Pământul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase