Home » Istorie » Cea mai veche piatră runică din lume, găsită în Norvegia

Cea mai veche piatră runică din lume, găsită în Norvegia

Publicat: 21.01.2023

Arheologii din Norvegia au descoperit ceea ce ei susțin că este cea mai veche piatră runică din lume, spunând că inscripția are o vechime de până la 2.000 de ani și datează din primele zile ale istoriei enigmatice a scrierii runice.

Blocul plat și pătrat de gresie maronie conține semne sculptate care ar putea fi cel mai vechi exemplu de cuvinte înregistrate în scris în Scandinavia, a spus Muzeul de Istorie Culturală din Oslo.

Instituția spune că descoperirea este „printre cele mai vechi inscripții runice găsite vreodată” și „cea mai veche piatră runică databilă din lume”.

Cea mai veche piatră runică a fost descoperită în 2021 și prezentată abia acum

„Această descoperire ne va oferi o mulțime de cunoștințe despre utilizarea runelor în epoca timpurie a fierului. Aceasta poate fi una dintre primele încercări de a folosi rune pe piatră în Norvegia și Scandinavia”, a spus Kristel Zilmer, profesoară la Universitatea din Oslo, de care aparține muzeul.

Rune mai vechi au fost găsite pe alte obiecte, dar nu pe piatră. Cea mai veche descoperire runică este pe un pieptăn de os găsit în Danemarca. Zilmer a spus că poate că vârful unui cuțit sau un ac a fost folosit pentru a grava runele.

Piatra runică a fost descoperită la sfârșitul anului 2021, în timpul unei săpături a unui mormânt de lângă Tyrifjord, la vest de Oslo, într-o regiune cunoscută pentru mai multe descoperiri arheologice monumentale. Elementele din groapa de incinerare, oase arse și cărbune, indică faptul că runele au fost probabil inscripționate între anii 1 și 250 d.Hr., notează The Guardian.

„Am avut nevoie de timp pentru a analiza și a data piatra runică”, a spus ea pentru a explica de ce descoperirea a fost anunțată abia acum.

Ce secrete conține piatra?

Măsurând 31 cm pe 32 cm, piatra are mai multe tipuri de inscripții și nu toate au sens lingvistic. Opt rune pe partea din față a pietrei scriu „idiberug”, care ar putea fi numele unei femei, al unui bărbat sau al unei familii.

Zilmer a numit descoperirea „cel mai senzațional lucru pe care l-am văzut eu, ca cercetător”.

Mai sunt multe cercetări de făcut asupra pietrei, numită piatra Svingerud, după locul unde a fost găsită.

„Fără îndoială, vom obține cunoștințe valoroase despre istoria timpurie a scrierii runice”, a spus Zilmer.

Cea mai veche piatră runică va fi expusă timp de o lună, începând cu 21 ianuarie, la Muzeul de Istorie Culturală, care deține cea mai mare colecție de artefacte istorice din Norvegia din epoca de piatră până în timpurile moderne.

Runele sunt litere din mai multe alfabete germanice care au fost folosite în nordul Europei din cele mai vechi timpuri până la adoptarea alfabetului latin. Au fost găsite pe pietre și diferite obiecte de uz casnic.

Vă recomandăm să citiți și:

Rămășițele unor câini străvechi dezvăluie că oamenii își mâncau cel mai bun prieten

Picturile rupestre au dezvăluit primul calendar lunar folosit de oameni

De ce ritualurile, cele mai vechi practici ale omenirii, mai sunt necesare chiar și în zilele noastre?

Ramses al III-lea, ultimul mare faraon al Egiptului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase