Home » Istorie » Mormântul unui războinic „princiar”, descoperit pe lotul Ploiești-Buzău al A7

Mormântul unui războinic „princiar”, descoperit pe lotul Ploiești-Buzău al A7

Mormântul unui războinic „princiar”, descoperit pe lotul Ploiești-Buzău al A7
Sursa foto: Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)
Publicat: 24.01.2023

Un mormânt al unui războinic și calului său, plin cu artefacte de aur, a fost descoperit în apropiere de Mizil. Mormântul datează din secolul V e.n., de pe vremea când regiunea era sub stăpânirea hunilor.

Mormântul descoperit de muncitori conținea mai bine de 100 de artefacte, inclusive arme, obiecte aurite și bijuterii de aur încrustate cu pietre prețioase, a declarat dr. Silviu Ene de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” pentru jurnaliștii de la Live Science, cel care coordonează cercetările arheologice asupra osemintelor și artefactelor găsite în timpul lucrărilor de pe lotul 1 al A7.

Patru situri arheologice separate au fost dezgropate în timpul lucrărilor la autostradă, iar mormântul războinicului „princiar” a făcut parte dintr-un complex.

Etnicitatea războinicului de la Mizil nu este cunoscută deocamdată

„Mormântul este de mare importanță pentru că, în afară de inventarul variat, a fost descoperit la un sit alături de alte 900 de elemente arheologice, cum ar fi gropi, așezări și morminte”, a spus Ene.

Etnicitatea războinicului de la Mizil nu este cunoscută deocamdată, însă bogățiile găsite în mormânt sugerează că ar fi aparținut elitei conducătoare din perioada hunică a regiunii, sau „era migrațiilor”.

Hunii au fost călăreți nomadici care au originat din Asia Centrală. În timpul secolelor IV și V e.n., hunii au invadat și ocupat Estul îndepărtat al Europei. Astfel, hunii au dislocat alte popoare, cum ar fi goții și vandalii, cauzând migrația acestora spre Vest.

Arheologii au găsit și tolba cu săgeți a războinicului „princiar”

Hunii au reprezentat o mare problemă pentru Imperiul Bizantin, care până la acel moment controlase mare parte din regiunea de la Vest de Marea Neagră.

Totuși, romanii au pierdut în fața hunilor, cei din urmă cotropind provincia romană vestică Galia și chiar atacând Roma sub conducerea lui Attila Hunul. În cele din urmă, hunii și-au pierdut teritoriile din Europa în urma Bătăliei de la Nedao, în 454 e.n.

Noile descoperiri arheologice de la Mizil au inclus și o sabie aurită, un pumnal, aplice, un cazan de bronz, dar și tolba cu săgeți a războinicului „princiar”. Într-o filmare publicată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), dr. Silviu Ene a mai declarat că arheologii au descoperit și o mască de aur pe fața războinicului.

Lucrările de excavare au fost efectuate „în condiții foarte grele”

Lucrările de excavare au fost efectuate „în condiții foarte grele pentru că a fost o perioadă ploioasă, și din momentul în care am descoperit obiectele din aur ne-am dat seama că nu putem lăsa obiectele in situ pe perioada nopții, așa că am luat hotărârea împreună cu echipa să terminăm cercetarea în aceeași zi”.

„Am săpat până târziu în noapte, la lumina lămpașelor. S-a făcut tot ce a fost omenește posibil ca să fie prelevate cât mai bine”, a mai spus Ene în filmarea publicată de CNAIR.

În următoarele luni, oasele și artefactele vor fi curățate, investigate și apoi expuse publicului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Unde se află mormântul lui Atilla Hunul? Un mister încă neelucidat

O necropolă romană a fost descoperită sub un supermarket din nordul Franței

De ce se tem arheologii să deschidă mormântul primului împărat al Chinei?

Arheologii au scos la lumină un vechi mormânt regal în Luxor. Cui i-ar aparține?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase