Home » Istorie » Cercetătorii au găsit fosila unui dinozaur cu tot cu piele

Cercetătorii au găsit fosila unui dinozaur cu tot cu piele

Publicat: 05.02.2023

Arheologii au descoperit în 2011 una dintre cele mai, dacă nu chiar cea mai, imaculată fosilă de dinozaur de până acum: un Ankylosaurus aproape întreg, cu vârfurile sale zimțate, majoritatea membrelor, învelișul armurii, o parte din intestine și conținutul stomacului. Cel mai uimitor detaliu, totuși? Fața și pielea sa, conservate în mod ciudat.

Tehnicianul Mark Mitchell a avut nevoie de 7.000 de ore și de aproape șase ani ca să exhumeze cu meticulozitate fosila prin cioplirea delicată a pietrei înconjurătoare. Pentru eforturile sale, specia nou descoperită de Nodosauridae, un tip de Ankylosaurus, a primit numele de Borealopelta markmitchelli, potrivit Futurism.

„În timpul pregătirii, am asamblat piesele ca pe un puzzle, iar animalul chiar a început să prindă formă. Chiar înainte de Crăciun, într-un an, am combinat piesele ambelor părți ale gâtului și capului și chiar ai fi putut aprecia caracterul impresionant al specimenului și că aceasta era o creatură vie, cu o conservare uimitoare”, a spus Mitchell.

Un exemplar unic, considerat a fi „unul la un milion”

Donald Henderson, curator al muzeului, a declarat că era sigur că este vorba despre o descoperire „una la un milion”.

Cercetătorii au reușit să pună mâna pe remarcabilul specimen în 2017, după ce Mitchell l-a terminat, iar de atunci au publicat o serie de studii impresionante.

„Multe schelete de dinozauri cu armură se păstrează dezarticulate, ceea ce înseamnă că toate oasele lor sunt amestecate. Avându-le conservate în poziția naturală la acest specimen și la alte specimene ne poate da indicii despre cum să reconstruim acele specimene în care poziția armurii este mai puțin clară”, a spus Brown.

Un camuflaj nemaiîntâlnit la specii atât de mari

Un alt studiu condus de Brown și colegii săi postulează că Borealopelta folosea o formă de camuflaj cunoscută sub denumirea de contralovitură, care până acum nu a fost observată la creaturi de mărimea sa, adică la cele mari.

Iar cel mai recent studiu oferă o perspectivă extrem de rară asupra alimentației dinozaurilor precum Borealopelta.

Astfel, deși soarta sa poate fi bătută-n cuie, Borealopelta continuă să modeleze înțelegerea noastră asupra lumii aproape extraterestre a dinozaurilor.

Vă mai recomandăm și: 

Dinozaurii erau „chiar la apogeul lor” atunci când asteroidul a lovit Terra

Noi cercetări sugerează că strămoșii unui dinozaur erbivor ar fi fost, de fapt, carnivori

Un tezaur uriaș cu peste 250 de ouă de dinozaur a dezvăluit un specimen rar

Un ou fosilizat în interiorul altui ou fosilizat, o premieră pentru dinozauri și reptile

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase