Home » Istorie » Arheologii au scos la lumină un uriaș cimitir de tumuli din Epoca Bronzului

Arheologii au scos la lumină un uriaș cimitir de tumuli din Epoca Bronzului

Publicat: 06.06.2023

Arheologii de la Cotswold Archaeology au descoperit un uriaș cimitir de tumuli din Epoca Bronzului în suburbiile orașului Salisbury, Anglia.

Săpăturile au fost efectuate în pregătirea unui proiect pentru dezvoltare de locuințe, iar cercetătorii au găsit dovezi ale unor tumuli care au fost afectați de secolele de cultivare.

Construcția de tumuli datează din perioada neolitică, dar cei mai mulți au fost construiți în timpul Epocii Beaker și a Epocii timpurii a Bronzului (2400 – 1500 î.Hr.).

Tumulii cuprind, de obicei, o cameră funerară centrală, o movilă și un șanț înconjurător.

Dimensiunile mormintelor rotunde pot varia de la un diametru de sub 10 metri până la 50 de metri, deși majoritatea tind să aibă o medie între 20 și 30 de metri. În plus, terasamentele asociate cu tumuli pot varia.

Ce adăpostesc tumulii?

Unele prezintă movile centrale de mari dimensiuni, denumite „tumuli cu clopot”, în timp ce altele au movile centrale mai mici și maluri exterioare, cunoscute sub numele de „tumuli cu discuri”.

Bârlogurile tind să fie asociate cu înmormântări – unele conțin doar indivizi singuri, altele o secvență de morminte și, ocazional, morminte multiple.

Cimitirul de lângă Salisbury este format din până la douăzeci sau chiar mai mulți tumuli care se întind de-a lungul unei văi până la un versant adiacent.

Cimitirul este dispus în grupuri mici de perechi sau șase, dintre care cel puțin trei sunt tumuli cu mai multe faze – două au fost mărite substanțial, iar unul a început cu un șanț ușor oval care a fost înlocuit ulterior cu un șanț aproape circular.

Vestigii din perioada săsească

Bârlogul de formă ovală indică faptul că ar putea fi potențial de origine neolitică sau construit într-o zonă asociată cu activitatea neolitică. În apropierea centrului se află o groapă comună colectivă care conține rămășițe scheletice de adulți și copii.

Groapa descoperită conținea, de asemenea, alte două morminte, ambele conținând înmormântări Beaker, care au fost probabil create la începutul Epocii Bronzului, precum și gropi neolitice care conțineau un depozit de coarne de cerb roșu folosite pentru fabricarea uneltelor.

Excavațiile au descoperit, de asemenea, vestigii din perioada săsească, indicate de descoperirea unei posibile clădiri cu caracteristici scufundate, lemn conservat, lame de cuțit din fier și ceramică, precum și o terasă de cultivare care datează probabil din Epoca târzie a Fierului și gropi din Epoca Bronzului și Epoca Fierului, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Primele monumente megalitice din Europa datează de acum 6.000 de ani

O cetate ascunsă, descoperită sub o movilă funerară din Cipru. De ce este specială?

Nabta Playa, lumea pierdută din deșertul Al Wadi Al Gadid

O tobă de cretă din neolitic, cea mai importantă piesă de artă preistorică descoperită în ultimii 100 de ani

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase