Home » Istorie » Amon Göth, definiția terorii, întruchiparea sadismului. Ofițerul nazist personificat de Ralph Fiennes în „Lista lui Schindler”

Amon Göth, definiția terorii, întruchiparea sadismului. Ofițerul nazist personificat de Ralph Fiennes în „Lista lui Schindler”

Publicat: 07.08.2023

Amon Leopold Göth (11 decembrie 1908, Viena – Austria – 13 septembrie 1946, Cracovia – Polonia) a fost un funcționar SS austriac și criminal de război, comandantul lagărului de concentrare Kraków-Płaszów din Płaszów, în Polonia ocupată de germani, în cea mai mare parte a existenței lagărului (din iunie 1942 și până în septembrie 1944), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Deși inițial Płaszów a fost un lagăr de muncă, mai târziu și-a schimbat destinația devenind un lagăr de concentrare sub comanda lui Göth.

Płaszów a deținut în jur de 8000 de prizonieri, în cea mai mare parte evrei transferați acolo din Cracovia.

Despre lagărul condus de Göth

În ultimele luni ale anului 1944, în eforturile disperate de a șterge dovezile existenței acestui lagăr, naziștii au deportat o mare parte dintre prizonieri, de la Płaszów la Auschwitz și în alte lagăre de concentrare, au ars aproximativ 9.000 de cadavre exhumate și au distrus multe dintre instalațiile pe care le folosiseră pentru exterminarea evreilor prizonieri, în ianuarie 1945 doar  aproximativ 600 de prizonieri mzi aflându-se în viață. (În același timp, antreprenorul german Oskar Schindler salvase alți 1.200 de deținuți transferându-i în 1944 într-un lagăr mai sigur).

Pentru acțiunile sale, omoruri în masă, comandantul de la Plaszow, ofițerul SS Amon Göth, a fost judecat și executat în 1946.

Cine a fost Amon Göth?

Göth s-a alăturat Partidului Nazist austriac în 1930 și SS în 1932. Fusese cunoscut pentru cruzimea sa extremă și comportamentul nedescris de sadic față de prizonierii aflați sub controlul lui. Göth îi executa sau îi tortura în mod regulat fără niciun motiv aparent, uneori ucigându-i aleatoriu, într-o manieră care denota tulburări și dereglări psihice, de la geamul ori balconul barăcii în care era cazat pe timpul șederii sale în lagăr, ca într-un joc diabolic. Alteori, îi bătea până la moarte și elibera câinii săi asupra lor.

Acțiunile lui Göth au fost descrise aproape fidel în filmul „Lista lui Schindler” regizat de Steven Spielberg, producție câștigătoare a 7 premii Oscar. Amon Göth a fost portretizat în film de Ralph Fiennes, actorul, pentru prestația sa în pelicula lui Spielberg, fiind nominalizat la un premiu Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

„Lista lui Schindler”, film cu profunde încărcături emoționale

Spielberg, care reușise să obțină permisiunea de a filma în interiorul lagărului de la Auschwitz, a ales până la urmă să nu o facă, din respect pentru victime, astfel că scenele din lagărul morții au fost filmate în afara porților, pe un platou special construit în oglindă cu locația reală aflată pe partea opusă.

Steven Spielberg a așteptat zece ani pentru a face acest film, considerând că nu era pregătit să abordeze Holocaustul în 1983, când avea 37 de ani.

Fiennes în rolul lui Göth

Interpretându-l pe comandantul nazist Amon Göth în filmul lui Steven Spielberg, „Lista lui Schindler”, Ralph Fiennes a oferit publicului o descriere remarcabilă a răului întruchipat de un monstru cu chip uman.

„A fost o experiență incredibilă să lucrez cu Steven”, spunea Fiennes, ale cărui păreri au fost menționate într-un articol publicat de Los Angeles Times. „Simt că a atins un nerv uman sensibil în noi toți cu acest film”, dezvăluind, în același timp, cum producția „Lista lui Schindler” i-a apropiat mult pe regizor și actorii cu care a lucrat, în cele cinci luni de filmări provocatoare și istovitoare care au avut loc în Polonia.

„Steven nu s-a implicat în ceea ce privește interpretarea mea a personajului Amon Göth. Nu a fost dictatorial sau autocrat. Avea încredere, iar încrederea dintre noi s-a clădit. Însă mi-a spus să nu-l fac pe Göth un nazist clișeic și a fost de părere că, pentru acest rol, ar trebui să mă îngraș”.

„Göth era un om care avea sentimentul propriei sale puteri incredibile, puterea de a lăsa oamenii să trăiască ori să moară”.

Legătura dintr Göth și Schindler

Oskar Schindler, un industriaș german și membru al Partidului Nazist, angajase mai mulți muncitori evrei proveniți din lagărul de la Płaszów, prin gestul său reușind să le salveze viețile. Dar pentru a asigura succesul acțiunilor lui, Schindler opera strategic, astfel încât crea și menținea relații profesionale cu anumiți reprezentanți naziști, pe care-i mituia și alături de care petrecea la un pahar cu băutură și în compania femeilor, pentru a lega cu ei relații amicale și pentru a obține din partea lor favoruri care-i vor servi în afaceri și în scopul său de a-și ține în siguranță și în viață muncitorii evrei. În cercul său de „prieteni” se afla și Amon Goth, între ei dezvoltându-se o relație complexă.

Pe de-o parte, Göth admira bogăția și stilul de viață al lui Schindler, îi urma anumite sfaturi, îi făcea plăcere compania lui dar, pe de altă parte, își menținea ura profundă față de evreii pe care Schindler îi proteja.

Cu toate acestea, așa cum apare descris și în film („Lista lui Schindler”), relația dintre ofițerul nazist (Amon Göth) și menajera sa evreică, pe care o luase din lagăr, devenise destul de ciudată.

Göth, care dezvoltase un fel de atașament contradictoriu față de ea. O plăcea, dar în același timp nu-și putea stăvili ura și disprețul față de evrei. La un moment dat a bătut-o cu brutalitate dar a reușit până la urmă să se abțină în a o ucide.

Arestarea și judecarea

Amon Göth a fost arestat la 13 septembrie 1944 de către SS și acuzat de corupție și furt din partea Reich-ului. Unii cred că arestarea lui s-a datorat și brutalității excesive de care a dat dovadă. După ce a fost arestat, Göth a fost trimis temporar la închisoarea Montelupich din Cracovia, Polonia. În septembrie 1946, după ce a fost prins de americani și predat autorităților poloneze, Göth a fost judecat de către Tribunalul Național Suprem din Polonia pentru crimele sale împotriva umanității. A fost acuzat de crimă, abuz și maltratare a prizonierilor.

Pe tot parcursul procedurilor judiciare, acesta ar fi acționat cu indiferență și a susținut, ca mulți alți ofițeri naziști care vor fi fost mai apoi judecați, că nu făcea decât să execute ordinele și că avea autoritatea de a comite numeroasele atrocități. La 13 septembrie, Göth a fost spânzurat, dar nu înainte de a-l saluta pe Adolf Hitler într-un ultim gest de sfidare și indignare. Trupul său a fost incinerat, iar cenușa i-a fost împrăștiată.

În timpul procesului său, mulți supraviețuitori ai lagărului de la Płaszów au depus mărturii despre atrocitățile comise de Göth, printre aceștia aflându-se și Helen Hirsch, fosta lui menajeră.

După război, lagărul de concentrare de la Płaszów a fost dezafectat și închis, pe locul lui, în prezent, existând un centru dedicat comemorării victimelor.

Personalitatea lui Göth, în ciuda actelor sadice pe care le-a făcut, nu a devenit cunoscută decât după lansarea filmului lui Spielberg, în 1993 („Lista lui Schindler”).

Pe scurt despre Amon Göth

Göth s-a născut la 11 decembrie 1908, la Viena, în Austria, într-o familie catolică destul de înstărită. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o fiind în grija mătușii sale. După liceu, Göth a urmat studiile Facultății de Agricultură. În 1931, s-a alăturat Partidului Nazist austriac, un partid care atunci era ilegal. După ce autoritățile au dat de urma lui, descoperind că are legături cu Partidul Nazist, Göth a fugit la München, în 1938 revenit în Austria, după anexarea țării sale natale de către Germania, moment în care a reușit să ocupe o poziție „călduță” în cadrul SS, rapid și sigur, avansând pe scară ierarhică.

În perioada anului 1942, Amon Göth s-a implicat intens în adunarea evreilor din orașe și din mediul rural și, ulterior, în relocarea lor în ghetouri și lagăre de concentrare. În luna august a aceluiași an, ghetoul din Cracovia, Polonia, a fost lichidat, iar cu participarea deplină a lui Göth, aproape 2 milioane de evrei au fost mutați din oraș în mai multe lagăre de muncă forțată, de concentrare și de exterminare, după implicările sale „dedicate”, Göth fiind promovat la gradul de căpitan.

În 1943, după ce a primit ordin de la un superior, Göth a construit la sud de Cracovia lagărul de concentrare de la Plaszow, un adevărat loc de coșmar în care avea să comită inimaginabilele atrocități descrise și în pelicula de Oscar „Lista lui Schindler”.

„Atunci când îl vedeai pe Göth, vedeai Moartea”

Unul dintre supraviețuitorii iadului de la Plaszow, Poldek Pfefferberg, își amintește: „La începutul lunii mai 1944, am defilat cu toții și ni s-a ordonat să ne dezbrăcăm. Toți deținuții au fost alergați în fața lui, iar el îi trimitea în dreapta sau în stânga, în grupurile de bătrâni, de prizonieri slabi și bolnavi sau cele de tineri. Două zile mai târziu au fost separați, puși în vagoane, lor alăturându-se și cei 250 de copii din lagăr. Strigătele erau înăbușite de tunurile SS îndreptate spre noi toți, iar din difuzoare se auzeau cântece de leagăn. Mai mult de 1.200 de adulți și 250 de copii au fost duși la Auschwitz și în camerele morții. Un băiat de 12 sau 13 ani pe nume Jerzy Spiro a reușit să scape și s-a ascuns toată ziua în haznaua de la latrină, având doar capul descoperit. Nu știu dacă a supraviețuit războiului”. Poldek Pfefferberg, care avea să fie salvat în cele din urmă de Oskar Schindler, a mai spus: „Atunci când îl vedeai pe Göth, vedeai Moartea”.

Surse:

https://www.britannica.com/place/Plaszow

https://collider.com/ralph-fiennes-schindlers-list-amon-Göth-true-story/

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1994-01-05-ca-8793-story.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ralph Fiennes, cel mai îndrăgit „pacient englez” și unul dintre cei mai „feroce naziști”

Dietrich von Choltitz, nazistul care a salvat Parisul

O hartă care dezvăluie o comoară a naziștilor, făcută publică pentru prima dată

Babi Iar, probabil cel mai amplu masacru comis de naziști în Uniunea Sovietică

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute!
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute!
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un satelit japonez
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un satelit japonez
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?