Home » Istorie » Istoria care a dus astăzi la războiul dintre Israel și Palestina

Istoria care a dus astăzi la războiul dintre Israel și Palestina

Istoria care a dus astăzi la războiul dintre Israel și Palestina
Tabără de refugiați în Damasc, Siria, în timpul „Catastrofei palestiniene” din 1948. Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 09.10.2023

Israel este singura națiune evreiască din era modernă, iar regiunea are o istorie bogată și îndelungată ce datează încă din vremuri prebiblice. Regiunea a făcut parte din Imperiul Roman, iar mai apoi din Imperiul Bizantin, înainte să ajungă sub controlul califatului islamic în secolul VII e.n.

Deși a fost disputată în timpul Cruciadelor, regiunea, cunoscută la acea vreme drept Palestina, a rămas sub controlul mai multor dinastii islamice până la colapsul Imperiului Otoman din Primul Război Mondial. În timpul Primului Război Mondial, marile puteri au luat mai multe decizii în privința viitorului Palestinei, fără prea multă considerație pentru dorințele locuitorilor indigeni ai regiunii.

Astfel, Palestina a ajuns sub mandat britanic în urma unei decizii a Ligii Națiunilor. Chiar înainte de acel mandat, dorința pentru o țară a evreilor a determinat un număr restrâns de evrei să emigreze în Palestina, migrație ce s-a intensificat în secolul XX odată cu persecutarea evreilor la nivel mondial, dar și din cauza Holocaustului săvârșit de Germania nazistă.

Mai multe războaie între Israel și arabi în următorii 35 de ani

Acest vast influx de imigranți evrei a dus la tensiuni cu arabii-palestinieni din regiune, fiind declanșată o serie de violențe ce a dus în cele din urmă la planul Organizației Națiunilor Unite de a împărți Palestina în două sectoare și declarația de independență a Israelului din 14 mai 1948, potrivit Britannica.

Au urmat apoi mai multe războaie între Israel și țările arabe în următorii 35 de ani, fapt ce a rezultat în dispute continue în privința teritoriilor și a statutului refugiaților. În ciuda tensiunilor continue, Israel a ajuns la mai multe tratate de pace cu numeroase țări arabe în ultima parte a secolului XX.

Exodul palestinienilor sau „Catastrofa”

În 1948, nefiind capabili să pună capăt conflictului, britanicii s-au retras și evreii au pus bazele Israelului. Mulți palestinieni s-au opus, astfel că a fost declanșat un război. Țările arabe din jur au intervenit cu forță militară. A urmat un exod a peste 700.000 de palestinieni, eveniment cunoscut drept Al Nakba sau „Catastrofa”.

De-a lungul anilor, Israel și Palestina au fost implicate în mai multe conflicte, unele minore, altele de proporții catastrofale, iar mii de oameni au fost omorâți în tot acest timp.

În 1987, Hamas, acronim pentru Harakat al-Muqawama al-Islamiya (Mișcarea de rezistență islamică), o grupare politică ce are capabilități militare, a fost lansată de către clericul palestinian Sheikh Ahmed Yassin drept braț politic al Frăției Musulmane, organizație transnațională islamistă.

Președintele american Bill Clinton a încercat să ajungă la o înțelegere

Două revolte palestiniene, sau „intifadas”, au avut un impact profund asupra relațiilor dintre Israel și Palestina, mai ales cea de-a doua, care a pus capăt negocierilor de pace din anii 1990 și a declanșat o nouă eră de conflict. Hamas a fost implicată în ambele revolte.

Președintele american Bill Clinton a organizat summitul de la Camp David în data de 11 iulie 2000, reunind prim-ministrul israelian Ehud Barak și directorul Autorității Palestiniene Yasser Arafat pentru negocieri intense, însă fără rezultat. După aceea, relațiile dintre cele două națiuni s-au agravat.

Ce s-a întâmplat în 7 octombrie 2023?

În dimineața zilei de 7 octombrie 2023, ziua de Simhat Torá în Israel ce marchează finalul ciclului anual al citirii publice a Torei, Hamas și Jihadul Islamic Palestinian au lansat o ofensivă amplă și fără precedent. Experții au spus că reprezintă un eșec catastrofal al serviciilor de informații din Israel ce va avea consecințe de lungă durată. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat stare de război în Israel și a transmis că palestinienii vor plăti scump.

Militanții s-au infiltrat în comunitățile evreiești din apropierea graniței cu Gaza, omorând și răpind civili și soldați.

Motivele exacte pentru atacul asupra Israelului nu sunt clare, însă au fost raportate mai multe violențe în ultimele luni între soldații israelieni și palestinienii din Cisiordania, potrivit The Guardian.

Motivele atacului

Recent, câțiva evrei s-au rugat în moscheea al-Aqsa din Vechiul Oraș al Ierusalimului. Zona din jurul moscheii este cunoscută musulmanilor drept Haram al-Sharif și este al treilea cel mai sfânt loc pentru Islam după Mecca și Medina din Arabia Saudită. Pentru evrei, zona este cunoscută drept Muntele Templului și este venerată drept locul templului biblic al evreilor. Evreii nu au voie să se roage în interiorul moscheii al-Aqsa, iar un astfel de gest este considerat o provocare. Actuala ofensivă a fost denumită Operațiunea al-Aqsa Deluge de către Hamas.

Un alt aspect de avut în vedere este blocajul menținut timp de 16 ani de Israel și Egipt asupra Fâșiei Gaza care aproape că a distrus economia internă și a cauzat mari suferințe pentru oamenii care trăiesc acolo.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Golda Meir, prima și singura femeie prim-ministru a Israelului. „A fost o adevărată binecuvântare să nu fiu frumoasă”

Arheologii au descoperit dovezi de necromanție într-o peșteră din Israel

Mozaic bizantin cu motive florale, dezgropat în Israel

Furtunile au scos la iveală coloane de marmură vechi de 1.800 de ani la o epavă din Israel

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase