Home » Istorie » Un eveniment din Vechiul Testament a fost verificat folosind câmpul magnetic al Pământului

Un eveniment din Vechiul Testament a fost verificat folosind câmpul magnetic al Pământului

Un eveniment din Vechiul Testament a fost verificat folosind câmpul magnetic al Pământului
Foto: Yoav Vaknin et al., PLOS ONE, 2023
Publicat: 10.01.2024

Colaborarea cercetătorilor de la patru universități israeliene prestigioase a dezvăluit o metodologie care se bazează pe câmpul magnetic al Pământului pentru a valida un eveniment din Vechiul Testament: invazia orașului Gat de către Hazael, regele Aramului.

Abordarea lor inovatoare, bazată pe măsurători ale câmpului magnetic din cărămizi arse, oferă informații cruciale pentru înțelegerea practicilor de construcție antice, în special despre intensitatea incendiilor și extinderea distrugerii din Gat, un oraș dominant în acea perioadă.

Această tehnică, detaliată în revista științifică PLOS ONE, le oferă arheologilor posibilitatea de a identifica și evalua materialele arse din săpături, estimând în același timp temperaturile la care au fost arse. Spre deosebire de metodele convenționale, această abordare inovatoare distinge evenimentele de ardere chiar și la temperaturi relativ scăzute, începând de la 200°C.

Un eveniment din Vechiul Testament, confirmat de cărămizile antice

Condusă de dr. Yoav Vaknin, de la Universitatea Tel Aviv și Laboratorul de Paleomagnetism al Universității Ebraice, această inițiativă multidisciplinară i-a implicat și profesorii Ron Shaar, Erez Ben-Yosef și Oded Lipschits de la diferite institute, împreună cu dr. Adi Eliyahu Behar, de la Universitatea Ariel, și prof. Aren Maeir, de la Universitatea Bar-Ilan.

Tehnica se bazează pe măsurarea câmpului magnetic „închis” într-o cărămidă arsă în timpul încălzirii și răcirii ulterioare. Particulele magnetice ale cărămizii se aliniază cu câmpul magnetic al Pământului când sunt încălzite, păstrând această orientare odată cu răcirea. Echipa a confirmat eficacitatea metodei prin supunerea cărămizilor la incendii controlate, apoi demagnetizându-le treptat într-un laborator de paleomagnetism, dovedindu-i fiabilitatea în determinarea cu precizie a temperaturilor de ardere chiar și la 100°C.

Ce alte informații a mai revelat cercetarea?

Mai mult, această abordare inovatoare identifică și orientarea în care s-au răcit cărămizile, esențială pentru a distinge dacă acestea au fost arse înainte de construcție sau în timpul unui eveniment distructiv. Această revelație a rezolvat un conflict referitor la o structură de cărămidă de la Tell es-Safi, identificată ca fiind vechea cetate filisteană Gat, consemnată în Vechiul Testament.

Aplicând metoda lor la mostrele provenite de la acest eveniment din Vechiul Testament și de la deșeurile rămase, cercetătorii au stabilit în mod concluziv că toate cărămizile au fost arse in situ, în timpul unui eveniment catastrofal, aliniindu-se cu narativa biblică și respingând interpretările anterioare care sugerau că arderea cărămizilor a avut loc înainte de construcție.

Această descoperire nu numai că confirmă relatări istorice, ci aruncă și lumină asupra impactului ecologic al metodelor de construcție antice, sugerând consecințele ecologice ale arderii cărămizilor în antichitate. Cercetarea arată că arderea cărămizilor nu ar fi fost predominantă în Țara Israelului în perioada regilor Iuda și Israel, scrie Interesting Engineering.

Vă recomandăm să citiți și:

Împăratul care a adus grandoare Imperiului Roman

Test de cultură generală. Cine a inventat foarfeca?

Păduchii au evoluat odată cu oamenii, în timpul migrațiilor și colonizării Americilor

Vrăji împotriva mușcăturilor de șarpe, găsite într-un mormânt egiptean antic

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase