Home » Istorie » Fulgencio Batista, dictatorul care a transformat Cuba democratică într-un stat polițienesc. „Eu sunt Cuba”

Fulgencio Batista, dictatorul care a transformat Cuba democratică într-un stat polițienesc. „Eu sunt Cuba”

Fulgencio Batista, dictatorul care a transformat Cuba democratică într-un stat polițienesc. „Eu sunt Cuba”
Fulgencio Batista, circa 1933. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24.02.2024

Fost ofițer militar, politician cubanez, președintele Cubei între 1940 și 1944 și dictator militar în perioada 1952 – 1959 (an în care a fost răsturnat de la putere în urma Revoluției Cubaneze), Fulgencio Batista (1901-1973) a rămas cunoscut în istorie drept dictatorul brutal care a distrus Cuba, controlând instituțiile educaționale, centrele media, Congresul, jefuind și îngenunchind economia țării.

În 1954 și în 1958, Cuba a organizat alegeri prezidențiale care, deși se pretindeau a fi „libere”, au fost furate și manipulate pentru a-l face pe Batista singurul candidat. În cele din urmă, regimul său a fost răsturnat de forțele rebele conduse de Fidel Castro, care au lansat atacul lor de succes în toamna anului 1958. Confruntat cu prăbușirea regimului și cu nemulțumirea tot mai mare a susținătorilor, Batista a fugit împreună cu familia sa în Republica Dominicană la 1 ianuarie 1959. Ulterior, a plecat în exil pe insula portugheză Madeira și, în cele din urmă, s-a stabilit în Estoril, în apropiere de Lisabona.

Regimul lui Batista a fost marcat de corupție, brutalitate și dispreț față de drepturile poporului cubanez, încarcerându-și adversarii, folosind metode teroriste de control și făcând averi uriașe pentru el și apropiații săi. Ascensiunea la putere și guvernarea ulterioară ale lui Batista au fost emblematice pentru tendințele autocratice care au afectat multe țări din America Latină în acea perioadă, dependența regimului său de tacticile de forță și legăturile lui strânse cu interesele americane alimentând nemulțumirile care au dus la Revoluția cubaneză. Căderea lui Fulgencio Batista a reprezentat un simbol al rezistenței poporului împotriva regimurilor opresive și al căutării autodeterminării.

S-a născut într-o familie modestă

Fulgencio Batista Zaldívar s-a născut la 16 ianuarie 1901 într-o familie modestă, în provincia cubaneză Oriente, o zonă aflată la doar câțiva kilometri distanță de plantația familiei Castro, Las Manacas. După ce s-a înrolat în armată ca soldat în anul 1932, Batista a devenit stenograf al tribunalului militar cu gradul de sergent, un an mai târziu conducând subofițerii săi într-o rebeliune împotriva dictatorului Gerardo Machado. Mai târziu, într-o acțiune conspirativă cu ambasadorul american Sumner Welles, colonelul Batista a încercat o lovitură de stat pentru înlăturarea de la putere a președintelul provizoriu Ramón Grau San Martín.

În 1940, printr-o altă lovitură de stat, Batista a reușit să ajungă la putere, aflându-se în funcția de președinte al Cubei până în 1944, an în care s-a retras, respectând alegerea electoratului din coaliția de opoziție, în locul lui devenind președinte Ramón Grau. O perioadă, după renunțarea la funcția sa, Fulgencio Batista s-a stailit la Daytona Beach, în Florida.

A preluat guvernul printr-o lovitură de stat

În următorii opt ani, cât a dominat Cuba Partido Auténtico, țara s-a confruntat cu mari probleme legate de corupție și măsuri iresponsabile care au favorizat noile alegeri din 1952 și în cadrul cărora a participat și Fulgenico Batista alături de Auténticos și Ortodoxos, partidul din care făcea parte Fidel Castro.

La 10 martie 1952, Batista a preluat guvernul printr-o lovitură de stat, luând cu forța ceea ce alegătorii cubanezi erau pe cale să-i refuze, cel de-al doilea mandat al său fiind marcat de o guvernare autoritară, cenzură și suprimarea disidenței politice, mulți cubanezi considerând că felul în care Batista a administrat țara a fost total nedemocratic și opresiv, corupția la nivel înalt extizându-se puternic și în domeniul economic, unde Batista și asociații săi au acumulat averi personale semnificative în detrimentul populației generale.

Regimul a fost asociat cu încălcări ale drepturilor omului

În timp ce unele sectoare ale economiei, cum ar fi turismul și afacerile cu jocuri de noroc, au înflorit datorită investițiilor americane, o mare parte a populației s-a confruntat cu sărăcia și cu oportunități foarte limitate, ceea ce a trezit revoltă, nemulțumiri și frustrări în oamenii de rând afectați de austeritatea economică.

Regimul lui Batista a fost, de asemenea, asociat cu încălcări ale drepturilor omului. Rapoartele privind represiunea politică, tortura și execuțiile extrajudiciare erau frecvente. Acest lucru a alimentat și mai mult opoziția față de regimul său și a atras atenția internațională.

A pus bazele Revoluției cubaneze conduse de Fidel Castro

Batista a menținut legături strânse cu afaceri și interese americane, în special cu cele implicate în turism, jocuri de noroc și alte industrii lucrative, ceea ce a dus la critici potrivit cărora ar fi acordat prioritate intereselor străine în detrimentul bunăstării poporului cubanez.

Controversata guvernare a lui Batista a pus bazele Revoluției cubaneze conduse de Fidel Castro și forțele sale revoluționare. Nemulțumirea față de regimul lui Batista și legăturile strânse ale acestuia cu Statele Unite au oferit un teren fertil pentru ca mișcarea revoluționară să obțină sprijin și, în cele din urmă, să răstoarne guvernul în 1959.

Regimul lui Batista s-a confruntat cu o presiune internă și internațională

În ciuda faptului că a primit sprijinul SUA, regimul lui Batista s-a confruntat cu o presiune internă și internațională tot mai mare din cauza încălcărilor drepturilor omului și a politicilor sale opresive, astfel că la 1 ianuarie 1959, Batista a fugit din țară în timp ce forțele lui Castro înaintau spre Havana, punând capăt efectiv regimului său.

Batista s-a refugiat în mai multe țări, inclusiv în Republica Dominicană și în Portugalia, în cele din urmă stabilindu-se în Spania.

Cât a fost la putere, fostul președinte cubanez s-a confruntat cu acuzații de deturnare de fonduri și de încălcare a drepturilor omului, mandatul său abuziv și fuga ulterioară din Cuba marcând un punct de cotitură în istoria țării și conducând la stabilirea unui guvern comunist sub conducerea lui Fidel Castro.

Batista a trăit în exil pentru tot restul vieții, nemaijucând un rol semnificativ în politica cubaneză după ce a părăsit puterea.

Fulgencio Batista a murit la 6 august 1973, la Marbella, Spania, la vârsta de 72 de ani, cu două zile înainte ca o echipă de asasini din Cuba lui Castro să pună în aplicare planul de a-l ucide.

Sursa:

https://www.britannica.com/biography/Fulgencio-Batista

Vă mai recomandăm să citiți și:

Controversata poveste din spatele înotului epic al Dianei Nyad, din Cuba până în Florida

Criză alimentară tot mai apăsătoare în Cuba. Din ce face făină o familie?

Francisco Franco, dictatorul care și-a dorit ca Spania să devină monarhie după moartea sa. „Sunt responsabil doar în fața lui Dumnezeu și a istoriei”

Idi Amin, dictatorul care a mâncat din dușmanii săi. „Mă consider cel mai puternic personaj din lume”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase