Home » Istorie » Arheologii au dezgropat cele mai vechi piercinguri

Arheologii au dezgropat cele mai vechi piercinguri

Arheologii au dezgropat cele mai vechi piercinguri
Foto: Ergul Kodaș et al., Antiquity, 2024
Publicat: 17.03.2024

Descoperirea unor ornamente preistorice făcute din piatră și sticlă vulcanică reprezintă cele mai vechi piercinguri descoperite vreodată.

Recuperate din mormintele dintr-o așezare neolitică din Turcia, aceste accesorii vechi de 11.000 de ani ar putea fi asociate cu ritualuri de trecere la vârsta adultă în care tinerii erau străpunși pentru a simboliza trecerea lor de la copilărie la maturitate.

Descoperirile anterioare au indicat existența perforării corporale decorative cu cel puțin 12.000 de ani în urmă, dar această nouă descoperire reprezintă cele mai vechi piercinguri confirmate găsite pe corpuri reale.

Au fost descoperite cele mai vechi piercinguri de până acum

„Știam că existau artefacte asemănătoare cerceilor în neolitic, au fost găsite în multe situri. Dar ne lipseau descoperiri in situ care să confirme utilizarea lor pe corpul uman înainte de Neoliticul târziu”, a explicat autoarea studiului, dr. Emma Baysal, pentru IFL Science.

Obiectele au fost găsite la situl din epoca de piatră Boncuklu Tarla, care datează din Neoliticul pre-olărit. Spre deosebire de alte artefacte preistorice similare, aceste ornamente au fost descoperite în jurul urechilor și gurilor scheletelor îngropate în acest sit, indicând că au fost folosite cu siguranță drept piercinguri.

În total, autorii studiului au descoperit 106 obiecte care erau clar destinate acestui scop, dintre care 85 erau suficient de complete pentru a fi analizate. Acestea erau în principal făcute din calcar, pietre de râu sau obsidian și aveau un diametru minim de 7 milimetri, necesitând astfel o perforare mare în pielea purtătorilor.

Au fost identificate șapte tipuri diferite de piercing, unele dintre ele fiind găsite în  interiorul sau în jurul canalelor auditive ale scheletelor și, prin urmare, au fost catalogate drept piercinguri de urechi. Altele au fost descoperite în zona gâtului sau a cutiei toracice, în apropierea bărbiei, indicând că au fost purtate ca un fel de ornament pentru buze numit „labret”.

Probe suplimentare pentru utilizarea labreturilor pentru buze au provenit de la un artefact găsit în cavitatea orală a unui schelet. Analiza osteologică a relevat apoi un anumit model de uzură pe incisivii inferiori ai acestei persoane, care nu este legat de alimentație și probabil a fost cauzat de contactul repetat cu un piercing de piatră sub buza inferioară.

Ce simbolizau aceste piercinguri pentru oamenii din Neolitic?

În mod important, autorii studiului notează că aceste ornamente au fost găsite doar în mormintele adulților și par să nu fie asociate cu copiii. Acest lucru îi face să bănuiască că piercingul corporal a fost un ritual de trecere, efectuat pentru a iniția adolescenții mai mari în lumea adulților.

Un astfel de ritual ar fi putut să producă o schimbare semnificativă în personalitatea unui individ odată cu atingerea maturității. De exemplu, autorii explică faptul că „labreții cauzează, de asemenea, o schimbare semnificativă în modul în care purtătorul vorbește, mănâncă și respiră, astfel încât această augmentare fizică produce o schimbare multisenzorială percepută atât de purtător, cât și de privitor”.

Baysal afirmă că locuitorii neolitici din Boncuklu Tarla au avut „practici de ornamentare foarte complexe care implicau mărgele, brățări și pandantive, inclusiv un mediu simbolic foarte dezvoltat, care se exprima prin intermediul corpului uman”.

Mai mult, ea spune că descoperirile echipei sale arată „că tradițiile care încă fac parte din viața noastră astăzi erau deja dezvoltate în momentul tranzițional important când oamenii au început să se așeze în sate permanente în Asia de Vest acum mai mult de 10.000 de ani”.

Studiul a fost publicat în jurnalul Antiquity.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă specie de felină antică a fost descoperită în Spania

Mormântul de piatră misterios din Suedia din care lipsesc craniile

Arheologii din Polonia au descoperit o colecție impresionantă de bijuterii din Epoca Bronzului

Un nou studiu sugerează că Ciuma Neagră nu a modificat imunitatea oamenilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase