Home » Istorie » Băile Romane îi ajută pe cercetători în lupta cu rezistența la antibiotice

Băile Romane îi ajută pe cercetători în lupta cu rezistența la antibiotice

Băile Romane îi ajută pe cercetători în lupta cu rezistența la antibiotice
Foto: Bath & North East Somerset Council/Eurek Alert
Publicat: 03.06.2024

Băile Romane din orașul Bath (Anglia), renumite în întreaga lume, găzduiesc o gamă diversificată de microorganisme care ar putea fi cruciale în lupta globală cu rezistența la antibiotice, sugerează un nou studiu.

Cercetarea, publicată în jurnalul The Microbe, este prima care oferă o examinare detaliată a comunităților bacteriene și arheale găsite în apele acestei atracții turistice populare din orașul Bath (Marea Britanie).

Oamenii de știință au colectat probe de apă, sedimente și biofilm din diverse locații ale complexului Băilor Romane, inclusiv de la Izvorul Regelui (unde apa ajunge la aproximativ 45°C) și de la Marea Baie, unde temperaturile sunt mai apropiate de 30°C.

Probele au fost apoi analizate folosind tehnologia de secvențiere de ultimă generație, iar tehnici tradiționale de cultivare au fost utilizate pentru a izola bacterii cu activitate antibiotică.

Lupta cu rezistența la antibiotice primește ajutor dintr-un loc surprinzător

Aproximativ 300 de tipuri distincte de bacterii au fost izolate în întregul complex al Băilor Romane, printre ele găsindu-se și grupurile candidate cheie, Actinobacteria și Myxococcota, cunoscute pentru producerea de antibiotice, cu diferite exemple fiind mai proeminente în funcție de temperaturile variate ale apei, scrie Eurek Alert.

Teste suplimentare au arătat că 15 dintre aceste izolate, inclusiv exemple de Proteobacteria și Firmicutes, au prezentat niveluri variate de inhibare împotriva agenților patogeni umani cum ar fi E. coli, Staphylococcus Aureus și Shigella flexneri.

Cercetarea vine într-un moment în care lupta cu rezistența la antibiotice este la niveluri fără precedent, rezistența bacteriilor la medicamentele utilizate în prezent fiind estimată a fi responsabilă pentru mai mult de 1,25 milioane de decese la nivel global în fiecare an.

Oamenii de știință spun în studiu că este necesară o cantitate semnificativă de investigații suplimentare înainte ca microorganismele găsite în Băile Romane să poată fi aplicate în lupta împotriva bolilor și infecțiilor la nivel global.

Cu toate acestea, ei adaugă că acest studiu inițial a arătat că există un potențial clar pentru ca produsele naturale noi conținute în izvoarele termale să fie explorate mai departe în acest scop.

Istoria Băilor Romane din Bath

Cercetarea a fost realizată de studenți și academicieni de la Școala de Științe Biomedicale și Școala de Științe Biologice și Marine a Universității din Plymouth (Anglia), lucrând îndeaproape cu personalul de la Băile Romane.

Dr. Lee Hutt, lector în Științe Biomedicale la Universitatea din Plymouth, este autorul principal al studiului. „Aceasta este o cercetare cu adevărat importantă și foarte captivantă. Rezistența antimicrobiană este recunoscută drept una dintre cele mai semnificative amenințări la adresa sănătății globale, iar căutarea de produse antimicrobiene naturale noi prinde contur. Acest studiu a demonstrat pentru prima dată unele dintre microorganismele prezente în Băile Romane, dezvăluindu-le drept o posibilă sursă de descoperiri antimicrobiene noi. Este o ironie nu prea mică faptul că apele Băilor Romane au fost pentru mult timp apreciate pentru proprietățile lor medicinale și acum, datorită progreselor științei moderne, am putea fi pe punctul de a descoperi că romanii și alții de atunci aveau dreptate”, a spus Hutt.

Băile Romane au primit vizitatori de aproape două milenii, iar în 2023 mai mult de un milion de oameni au vizitat izvoarele termale și alte colecții ale sale.

„Oamenii au vizitat izvoarele din Bath de mii de ani, venerând, scăldându-se și bând apele de-a lungul secolelor. Chiar și în perioada victoriană, Centrul de Tratament Spa din Bath folosea apele izvorului natural pentru proprietățile lor curative percepute în tot felul de dușuri, băi și tratamente. Este cu adevărat captivant să vezi cercetări științifice de ultimă oră ca aceasta desfășurându-se aici, într-un loc cu atât de multe povești de spus”, a declarat Zofia Matyjaszkiewicz, manager de colecții la Băile Romane și coautoare a noului studiu.

Lupta cu rezistența la antibiotice progresează prin intermediul cercetărilor precum aceasta

Cercetarea este acum extinsă printr-o bursă de doctorat, care va reprezenta primul studiu aprofundat al unui izvor termal din Marea Britanie concentrat pe descoperirea antimicrobiană.

Programată să înceapă în octombrie 2024, cercetarea va aplica o varietate de tehnici pentru a examina microorganismele găsite în Băile Romane pentru activitate antimicrobiană, cu scopul de a afla care ar putea avea potențial pentru utilizarea clinică viitoare.

Vă recomandăm să citiți și:

Un circuit unic în creierul uman are legătură cu indicele de masă corporală

Efectele caniculei asupra nașterilor, dezvăluite într-un studiu ce a durat 25 de ani

O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer

10 obiecte despre care n-ai știut că sunt făcute din petrol

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase