Arheologii de la Grampus Heritage & Training Limited au descoperit o clădire din lemn din epoca vikingă lângă satul Holme St. Cuthbert, situat în comitatul Cumbria, Anglia.
Descoperirile inițiale din 2022 sugerau existența unei ferme monahale pe terenurile deținute de abația Holme Cultram din apropiere, o mănăstire cisterciană fondată în secolul al XII-lea d.Hr.
Un studiu geofizic efectuat ca parte a proiectului arheologic High Tarns a identificat o clădire din lemn de 50 m x 15 m, alături de mai multe anomalii și caracteristici arheologice promițătoare în zona din jur, scrie HeritageDaily.
Acest lucru a determinat o excavare condusă de comunitate la sfârșitul anului 2024, unde arheologii au descoperit gropi care au confirmat dimensiunile clădirii.
Datarea cu carbon a unui lemn portant din culoarul central a plasat construcția structurii între 990 și 1040 d.Hr. în perioada târzie a epocii vikinge.
„Datarea clădirii din lemn la sfârșitul secolului al X-lea/începutul secolului al XI-lea arată că structura nu este deloc legată de mănăstirea de la Holme Cultram și este semnificativ anterioară acesteia”, indică o declarație de presă a Grampus Heritage & Training Limited.
„În plus, această dată ne permite să interpretăm clădirea ca o sală mare de la sfârșitul epocii vikinge. Ca și cum acest lucru nu ar fi fost suficient de interesant, aceasta este cea mai mare clădire din epoca vikingă descoperită și excavată în Marea Britanie.”
De asemenea, săpăturile au scos la iveală urmele unui cuptor de uscare a cerealelor sau „uscător de porumb”, inclusiv treptele de acces, zidurile căptușite cu piatră, rămășițele unui arc peste gaura sobei și o cameră de uscare subcirculară construită din lut și pietriș.
Au fost recuperate puține obiecte databile, în mare parte din cauza secolelor de agricultură intensivă care au perturbat situl, precum și a condițiilor de sol care împiedică conservarea materialelor organice.
Au fost dezgropate doar două mici cioburi de ceramică, care au fost depuse în perioada medievală târzie deasupra uscătorului prăbușit.
Arheologii au scos la lumină un cimitir cu morminte de navă din epoca vikingă
O „comoară” din epoca vikingă, descoperită cu un detector de metale pe Insula Man
Arheologii au descoperit un tezaur din epoca vikingă. Cât de vechi sunt comorile?
O familie din Norvegia a dat peste o comoară vikingă în curtea casei