Home » Istorie » Marele Zid Chinezesc ar putea fi mult mai vechi decât s-a crezut până acum

Marele Zid Chinezesc ar putea fi mult mai vechi decât s-a crezut până acum

Publicat: 04.03.2025

Marele Zid Chinezesc ar putea fi mult mai vechi. Ruine descoperite recent în provincia Shandong, unde se află unele dintre cele mai vechi secțiuni ale zidului, sugerează că anumite părți ale acestei grandioase structuri au fost construite cu 300 de ani mai devreme decât se estima anterior.

Marele Zid Chinezesc ar putea fi mult mai vechi decât se credea anterior. Această descoperire a fost făcută în urma unor săpături arheologice efectuate în apropierea satului Guangli, nu departe de orașul Jinan, de către Institutul Provincial de Relicve Culturale și Arheologie din Shandong.

Cercetătorii au utilizat tehnici științifice avansate, incluzând luminescență stimulată optic (OSL) și datare cu carbon-14, care indică faptul că secțiunea nou descoperită datează din perioada târzie a dinastiei Zhou de Vest (1046 î.Hr. – 771 î.Hr.) și începutul perioadei Primăverii și Toamnei (770 î.Hr. – 476 î.Hr.).

Marele Zid Chinezesc ar putea fi mult mai vechi decât am crezut

Până acum, se credea că construcția Marelui Zid a început în secolul al III-lea î.Hr., așa că această nouă descoperire ar putea împinge începuturile zidului cu cel puțin 300 de ani mai devreme.

„Această descoperire arheologică mută data de construcție a Marelui Zid până în perioada Zhou de Vest, stabilindu-l drept cel mai timpuriu cunoscut Mare Zid al Chinei”, a declarat Liu Zheng, membru al Societății Chineze de Relicve Culturale.

„Reprezintă un progres semnificativ în arheologia Marelui Zid și un punct de referință în clarificarea originilor și dezvoltării cercetărilor legate de această structură emblematică a Chinei”, a adăugat acesta.

Ce este Marele Zid Chinezesc?

Marele Zid Chinezesc este o serie de ziduri și fortificații antice ce se întind pe mai mult de 20.000 de kilometri de-a lungul Chinei. A fost construit în mod constant timp de 2.000 de ani, ca parte a unui proiect militar menit să apere China Imperială de invaziile triburilor nomade din nord; contrar credinței populare, nu a fost ridicat pentru a-l împiedica pe Genghis Han să invadeze teritoriul, notează IFL Science.

Când ne gândim la Marele Zid Chinezesc, de obicei ne imaginăm secțiunile impunătoare din cărămidă și fortificațiile pitorești construite de dinastia Ming (1368-1644 d.Hr.). În realitate, aceasta este doar o parte a zidului, care a fost ridicată în stiluri variate, reflectând cultura și tehnologia fiecărei epoci.

Unele dintre cele mai timpurii secțiuni ale Marelui Zid au fost realizate simplu, din trestie și lemn. Ulterior, au fost folosite pământ compactat și pietre, iar mai târziu au apărut structurile din cărămidă meticulos finisate.

În mod remarcabil, natura însăși a contribuit la conservarea Marelui Zid. Oamenii de știință au descoperit că mari porțiuni din zidul construit în perioada Ming sunt menținute intacte de „biocruste”, adică colonii de licheni, mușchi și cianobacterii care s-au format de-a lungul secolelor.

Deși a rezistat timp de peste 2.500 de ani, cel puțin în unele părți, Marele Zid Chinezesc continuă să dezvăluie noi secrete.

Vă recomandăm să citiți și:

Un eveniment de acum 110.000 de ani ar fi putut contribui la extincția neanderthalienilor

Ce au dezvăluit noi scanări CT despre mumia egipteană antică „Doamna Misterioasă”

Misticism, eterna căutare a divinului și a necunoscutului

Arheologii au scos la lumină dovezi ale cultului zeiței egiptene Isis în Spania

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase