În situl Caoyangang din provincia Jiangsu, arheologii au făcut o descoperire uimitoare: cea mai veche tehnologie de făcut foc descoperită vreodată.
Până acum, arheologii de la situl Caoyangang au recuperat o mulțime de artefacte, uneltele de făcut focul fiind printre ele. Totuși, ei nu au văzut încă un artefact de dimensiuni atât de impresionante.
Obiectul din trecut arată că era portabil, că purtătorul îl lua cu el, oferind un instantaneu din viața oamenilor din China de acum 7 000 de ani.
Tehnologia de pregătire a focului marchează un pas esențial în evoluția noastră umană, când am început să confecționăm unelte pentru a ne aprinde singuri focul, și aduce astfel la suprafață un punct de vedere interesant în istoria noastră umană.
Gan Huiyuan, cercetător la Institutul Provincial de Relicve Culturale și Arheologie care conduce săpăturile la situl Caoyangang, a anunțat această veste interesantă pentru XinhuaNet.
Situl arheologic Caoyangang se întinde pe o suprafață de peste 86.000 de metri pătrați, astfel că cercetătorii din China au extras din săpături peste 3.000 de artefacte, precum unelte din os, ceramică, obiecte din lemn și rămășițe animale de căprioare, vite, câini și păsări. Ei au găsit chiar și dovezi ale prezenței unor plante acvatice pe sit.
Deși au colectat deja dovezi valoroase ale unei societăți timpurii care prospera în zonă, uneltele de făcut focul au fost cea mai remarcabilă descoperire de până acum. Acestea sunt cele mai vechi exemple de acest fel.
Ei au scos la iveală un instrument special care a ajutat oamenii să ajungă în punctul în care ne aflăm astăzi. Abilitatea noastră de a face foc a declanșat o întreagă istorie umană. Iar acesta ar fi primul instrument care a fost folosit pentru a produce foc, marcând un progres în tehnologie.
Cu o lungime de aproximativ un metru, bățul de burghiu ar fi fost așezat într-o canelură din podeaua care stătea întinsă pe sol. Are aproximativ un metru. Dar, dincolo de dimensiunea sa, „acest set de unelte nu este doar cel mai lung găsit la sit, ci și cel mai bine conservat echipament de forare a focului descoperit până în prezent”, a declarat Gan pentru XinhuaNet.
O canelură circulară pare să fi funcționat ca o gaură prin care să se strecoare frânghia, astfel încât să o poată transporta cu ei sau poate să o atârne undeva, ca pe o creangă.
Dar datorită cantității de astfel de unelte pe care arheologii au putut să le adune, această tehnologie a fost utilizată de mulți, potrivit Archaeology Mag, ceea ce dovedește că, de fapt, cunoștințele erau deja înnăscute. Deoarece lemnul este un material perisabil, arheologii au fost uimiți să constate că instrumentul a supraviețuit mileniilor.
După cum a relatat XinhuaNet, artefactul maro purta marcaje: „10 crestături circulare negre adânci pe suprafața sa”, ceea ce semnifică arderea. Este ca și cum trecutul ar fi parcurs o distanță imposibilă pentru a ajunge în mâinile unui arheolog capabil să analizeze omul de 7.000 de ani care l-a utilizat, scrie InterestingEngineering.
Societatea dispunea deja de un instrument sofisticat care funcționa în mod clar, permițând adoptarea sa pe scară largă în provincia Jiangsu din China.
Microsoft a pierdut 150 de miliarde de dolari dintr-un foc!
Chiar și oamenii din Epoca de Piatră uitau mâncarea pe foc
Primul stat american care va taxa vânzările de arme de foc
Sunetul care sperie animalele din Africa mai rău decât răgetul leilor și focurile de armă