Home » Istorie » Cel mai vechi schelet uman, descoperit în Thailanda, ar putea rescrie istoria

Cel mai vechi schelet uman, descoperit în Thailanda, ar putea rescrie istoria

Cel mai vechi schelet uman, descoperit în Thailanda, ar putea rescrie istoria
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.03.2025

O descoperire remarcabilă în Thailanda a rescris povestea civilizației umane în regiune. Arheologii au dezgropat cel mai vechi schelet uman găsit vreodată în țară.

Această descoperire rescrie cronologia prezenței umane cu zeci de mii de ani înapoi. Scheletul a fost descoperit în Peștera Din din Parcul Național Khao Sam Roi Yot, un sit deja renumit pentru arta sa preistorică.

Peștera a atras atenția pentru prima dată în 1996, odată cu descoperirea de picturi rupestre preistorice, și din nou în 2022, când au fost găsite imagini și mai remarcabile.

Această ultimă descoperire, un schelet uman vechi de 29.000 de ani, este poate cea mai semnificativă de până acum. Tânărul copil, care a trăit în timpul ultimei ere glaciare, oferă o perspectivă unică asupra vieții într-o epocă demult apusă.

Departamentul de Arte Frumoase din Thailanda (FAD) a început investigarea sitului în 2022. Înainte de aceasta, în 2020, arheologii au documentat picturi rupestre impresionante, inclusiv reprezentări ale oamenilor care vânează căprioare și maimuțe, precum și imagini în ocru roșu care pot reprezenta sângele și puterea, potrivit Live Science.

O nouă fereastră în trecutul antic

Explorând mai departe în apropierea pereților peșterii, echipa a excavat prin straturi de oase de animale, scoici și pietre. La aproximativ 2 metri sub suprafață, au găsit o înmormântare umană, potrivit unui comunicat de presă. Cu toate acestea, ei nu știau câți ani avea acest individ.

Copilul a fost îngropat într-o poziție culcată, ceea ce sugerează că a fost efectuat un ritual deliberat înainte de înmormântare.

„Corpul a fost așezat cu grijă și înconjurat de pietre, indicând un nivel de respect și îngrijire în procesul de înmormântare”, a declarat un arheolog FAD pentru Thai PBS World. „Poziționarea membrelor, cu degetele de la picioare atingându-se, sugerează că este posibil ca trupul să fi fost înfășurat sau legat înainte de îngropare.”

Scheletul, poreclit „Pangpond”, a fost trimis în Statele Unite pentru analiză și datare. Potrivit Thai PBS World, oasele aveau o „nuanță brun-roșcată” și conțineau urme de cenușă.

În Asia de Sud-Est au trăit unele dintre cele mai vechi populații umane

Datarea cu radiocarbon a mostrelor de cărbune și scoici din straturile de deasupra corpului a arătat că acesta aparținea unui copil de 6-8 ani care a trăit în urmă cu aproximativ 29.000 de ani, la sfârșitul Pleistocenului, scrie InterestingEngineering.

Această descoperire are implicații semnificative pentru înțelegerea migrației umane timpurii. În timpul ultimei epoci glaciare, nivelul mării era mult mai scăzut, creând o mare masă de pământ cunoscută sub numele de Sundaland, care unea o mare parte din Asia de Sud-Est. Acest copil a trăit într-o lume extrem de diferită de cea de astăzi.

Se știe că în Asia de Sud-Est au trăit unele dintre cele mai vechi populații umane. Această descoperire fără precedent subliniază importanța continuării explorării arheologice în regiune, conform Live Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Scheletul unei ascete extreme a fost descoperit în Ierusalim

Un schelet bizar din Belgia conține oase de la 5 oameni cu o vechime de 2.500 de ani

Cât de adevărate sunt scheletele de dinozauri din muzee?

Un bărbat s-a „trezit” cu 3 schelete de mamut în pivniță

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase