Fragmente dintr-un manuscris medieval datând din secolul al XIV-lea ascund povești rare despre Merlin și Regele Arthur, au descoperit cercetătorii.
Manuscrisul rar a fost găsit pentru prima dată în 2019 de cercetătorii de la Biblioteca Universității Cambridge, care face parte din Suite Vulgate du Merlin, o continuare în limba franceză a legendei regelui Arthur și parte a ciclului Lancelot-Grail.
Potrivit experților, au supraviețuit mai puțin de 40 de exemplare ale manuscrisului, care au fost scrise de mână individual de către scribi medievali.
Exemplarul identificat la Biblioteca Universității Cambridge datează din perioada 1275-1315 d.Hr. și a supraviețuit după ce a fost cusut în anii 1500 într-un registru de proprietate de la conacul Huntingfield din Suffolk.
În cadrul unui nou studiu inovator care utilizează imagistica multispectrală (MSI), scanarea CT, modelarea 3D și desfășurarea virtuală, Laboratorul de imagistică a patrimoniului cultural (CHIL) din cadrul Bibliotecii Universității Cambridge a reușit să acceseze textul manuscrisului, care a fost pliat, rupt și cusut în legătura cărții.
„Inițial, s-a crezut că este o poveste din secolul al XIV-lea despre Sir Gawain, dar o examinare mai amănunțită a arătat că face parte din continuarea lui Merlin din Vechea Vulgata Franceză, un text arthurian diferit și extrem de semnificativ”, a declarat Dr. Irène Fabry-Tehranchi de la Biblioteca Universității Cambridge.
Scris în franceză veche, fragmentul se înscrie în tradiția romanelor arthuriene populare în rândul publicului nobil.
Acesta relatează două episoade de la sfârșitul Suite Vulgate du Merlin – primul povestește victoria creștinilor împotriva saxonilor în bătălia de la Cambénic, iar al doilea episod are loc la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Merlin apărând la curtea lui Arthur deghizat în harpist.
„În timp ce se bucurau de sărbătoare și Kay, seneschalul, aducea primul fel de mâncare regelui Arthur și reginei Guinevere, a sosit cel mai chipeș bărbat văzut vreodată în țările creștine. Purta o tunică de mătase încinsă de un ham de mătase țesut cu aur și pietre prețioase care strălucea atât de tare încât lumina întreaga încăpere”, arată o traducere a textului.
„Acest proiect a fost o oportunitate fabuloasă de a utiliza toate tehnicile avansate de imagistică posibile din arsenalul nostru fotografic”, a declarat Maciej M Pawlikowsk, șeful Laboratorului de Imagistică a Patrimoniului Cultural (CHIL) de la Biblioteca Universității Cambridge, potrivit HeritageDaily.
„Fiecare dintre ele a scos la lumină ceva foarte important. Acest lucru a dus la crearea unui set de obiecte digitale unice care au plasat fragmentul original într-un context cu totul nou și a transformat înțelegerea noastră a acestuia.”
Regele Arthur, suveranul legendar care continuă să fascineze
Primele excavări la „Piatra lui Arthur” dezvăluie adevărata origine a monumentului neolitic