Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce persoanele decedate nu sunt alese ca donatori de sânge?

De ce persoanele decedate nu sunt alese ca donatori de sânge?

De ce persoanele decedate nu sunt alese ca donatori de sânge?
Publicat: 06.08.2016
Procedura obţinerii sângelui într-o asemenea situaţie ar necesita eforturi suplimentare din partea medicilor.

Unul dintre principalele motive pentru care nu putem obţine sânge de la persoane decedate este cel etic. La fel ca şi în cazurile în care se se prelevează organe de la pacienţi aflaţi în moarte clinică, avem nevoie de consimţământul rudelor aflate în viaţă. Am putea rezolva această problemă adăugând o nouă secţiune pe cardul de donator, însă lucrurile sunt mult mai complicate. Iată şi de ce. 

În primul rând, nu toţi cei dispuşi să îşi doneze organele după ce mor ajung, în cele din urmă, pe masa de operaţie. Motivele pentru care nu sunt aleşi să doneze sunt dintre cele mai diverse: incompatibilitatea organelor, prezenţa unor infecţii, insuficienţa organelor etc. În ceea ce priveşte donatorii de sânge, şi ei trebuie să respecte anumite condiţii: să nu fie foarte tineri, dar nici prea bătrâni, să nu aibă tatuaje, să nu aibă o sarcină în curs de desfăşurare etc. Interdicţiile sunt aproximativ aceleaşi şi în cazul celor care doresc să doneze sânge după moarte. 

Un alt motiv pentru care transplanturile de acest tip ar fi greu de realizat este faptul că, în momentul în care cineva moare, sângele din corpul său începe să se coaguleze foarte repede. Mai mult decât atât, după ce procesul este finalizat, nivelurile de dioxid de carbon şi acid lactic din sânge devin foarte mari, deoarece aceste substanţe nu mai circulă în organismul nostru aşa cum se întâmplă atâta timp cât suntem în viaţă. 

Nu în ultimul rând, timpul şi eforturile acordate prelevării sângelui de la persoane decedate ar fi mult mai mari decât în cazul donatorilor vii. În principal, se pune problema analizării şi procesării lichidului înainte ca el să fie transferat către pacienţi. Totodată, trebuie să luăm în calcul faptul că putem face astfel de transplanturi numai o singură o dată. 

Specialiştii recomandă încurajarea donării de sânge în mod voluntar, în centre specializate. Tot în acest sens, ni se mai spune că sângele donat de noi ar putea salva vieţile a cel puţin 3 oameni. 

Sursa: sciencedump.com

Vă mai recomandăm şi: Omul care a salvat 2 milioane de copii

                                             Pentru detectarea bolilor cardiace, va fi necesară doar o picatură de sânge

                                             Sângele congelat – cea mai accesibilă sursă de celule stem

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase