Energia potenţială reprezintă o formă de energie a unui sistem fizic dependentă de relaţia cu celelalte componente. Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează, fizicenii citaţi de Live Science explică conceptul de energie potenţială prin următorul exemplu: o cărămidă are mai multă energie potenţială atunci când este suspendată la înălţimea a două etaje faţă de momentul în care este aşezată pe pământ. Prima cărămidă are mai multă energie din cauza poziţiei faţă de pământ.
Principiul energiei potenţiale guvernează peste întreg Universul, fie că vorbim despre un sistem fizic care cuprinde galaxii, până la sistemele reprezentate de către atomi. Trebuie precizat că, în cazul atomilor, din cauza stării de mişcare constante în care aceştia se află, ei îşi transformă energia potenţială în energie kinetică şi invers.
Conceptul de energie face trimitere la capacitatea unui obiect sau sistem fizic de a efectua lucru mecanic şi poate lua multe forme: mecanică, termală, chimică, nucleară şi multe altele.
Lucrul mecanic reprezintă capacitatea unui sistem de a transfera energie de la una din componentele sale către alte componente. Pornind de la această observaţie, fizicienii au dedus şi calculat faptul că energia potenţială este legată de cea kinetică. Astfel, energia potenţială se transformă în energie kinetică, respectând principiul conservării energiei.
Principiul conservării energiei este un mod explicativ folosit de către fizicieni prin care se presupune că energia unui sistem fizic izolat va rămâne nemodificată în timp, indiferent de natura fenomenelor care se produc în interiorul acestuia.
Citeşte şi:
Un nou experiment validează o teorie care explică mecanismul formării stelelor