Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum controlează creierul nostru capacitatea de a vorbi?

Cum controlează creierul nostru capacitatea de a vorbi?

Publicat: 14.06.2020
Cum controlează creierul nostru capacitatea de a vorbi?
Credit foto: Pixabay

Studiile arată faptul că procesele asociate vorbirii sunt controlate de către ambele emisfere cerebrale.

Capacitatea noastră de a scoate sunete articulate, de a vorbi s-a dovedit extrem de importantă în evoluția noastră, permițându-ne să ne coordonăm cu semenii noștri și să realizăm sarcini care altfel ar fi fost mult prea grele sau chiar imposibil de realizat pentru o singură persoană.

Cercetătorii au stabilit că capacitatea de a vorbi folosește ambele emisfere cerebrale, fiecare preluând o parte dintre diferitele procese care se află în spatele modului în care comunicăm. Totuși, un studiu recent, realizat de către oamenii de știință de la Universitatea Goethe din Frankfurt, Germania pune la modul în care aceste sarcini sunt împărțite între regiunile cerebrale., notează Medicalxpress.

Acest studiu indică faptul că analizarea modului în care vorbim este realizată de către ambele emisfere și nu doar de emisfera dreaptă, așa cum se credea anterior. Studiile anterioare au ajuns la concluzia că emisfera stângă controlează pronunția, în timp ce cea dreaptă o analizează.

Teoriile mai vechi explicau faptul că emisfera stângă controlează limba, cea care „modulează” suntele, în timp ce emisfera dreaptă ar fi fost responsabilă de analizarea sunetelor pe care le producem și compararea acestora cu modul în care am intenționa să pronunțăm anumite cuvinte.

O diviziune a muncii diferită

Cercetători explică faptul că emisfera stângă este responsabilă de tranziția între sunete, emisfera dreaptă joacă un rol important în mod în care sună respectivele sunete. „În timp ce partea stângă a creierului controlează aspecte temporale, cum ar fi tranziția dintre sunetele vorbirii, emisfera dreaptă este responsabilă pentru controlul spectrului sonor”, explică dr. Christian Kell, specialist în neurologie.

Cercetătorii sunt de părere că această împărțire a sarcinilor are legătură cu modul în care cele două emisfere funcționează în mod obișnuit. Astfel, partea stângă a creierului este specializată în reacții mai rapide, ceea ce îi oferă un avantaj asupra părții drepte în ceea ce privește controlarea aspectului mecanic al vorbirii.

În schimb, modul de funcționare al emisferei drepte îi permite acesteia să analizeze spectru sonor. pentru a testa modul în care cele două emisfere procesează cele sarcinile cu diferite grade de rapiditate, oamenii de știință i-au rugat pe participanți să țină ritmul unui metronom cu ambele mâini.

Observațiile indică faptul că mâna dreaptă, controlată de către emisfera stângă, era mai precisă și mai rapidă în executarea acestei sarcini față de mâna stângă, controlată de mâna dreaptă.

Citește și:

Care sunt zonele din creier care produc culorile pe care noi le vedem

Limbajul semnelor va fi limbă maternă în România

Modul în care cimpanzeii își mișcă buzele similar cu limbajul uman

Cine suntem cu adevărat? Personalitatea noastră se schimbă în funcţie de limba vorbită

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase