Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Se regenerează cu adevărat corpul nostru la fiecare șapte ani?

Se regenerează cu adevărat corpul nostru la fiecare șapte ani?

Se regenerează cu adevărat corpul nostru la fiecare șapte ani?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.07.2022

Există trilioane de celule în corpul tău, dar celulele pe care le ai astăzi nu sunt toate exact aceleași celule pe care le aveai ieri. În timp, celulele îmbătrânesc și se deteriorează, așa că acestea se replică în mod constant, creându-și înlocuitori.

Această activitate celulară constantă a generat o idee populară. La fiecare șapte ani, celulele tale au fost atât de productive încât corpul a înlocuit fiecare parte – de la genele tale la esofag. Cu alte cuvinte, după aproximativ șapte ani de replicare celulară, sunteți o colecție complet nouă de celule, în interior și în exterior.

Dar este adevărat? Nu chiar. Anumite celule din unele organe și sisteme din corp sunt înlocuite în totalitate în câteva luni, dar altele rămân aproape la fel ca în ziua în care v-ați născut.

„Cea mai mare parte a pielii și a intestinului sunt înlocuite foarte repede, cel mai probabil în câteva luni”, a declarat Olaf Bergmann, cercetător principal în cadrul Departamentului de Biologie Celulară și Moleculară de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, pentru Live Science. Celulele din ficat se regenerează într-un ritm ceva mai lent, au relatat Bergmann și colegii săi în revista Cell Systems.

Celulele pe care le ai astăzi nu sunt exact aceleași celule pe care le aveai ieri

Pentru studiu, autorii au analizat țesutul hepatic folosind datarea cu radiocarbon și au constatat că majoritatea celulelor hepatice sunt înlocuite în trei ani. Cu toate acestea, celulele din alte organe și sisteme se replică mai lent și rămân în urma termenului de șapte ani, scrie Live Science.

De exemplu, „inima se reînnoiește la o rată destul de scăzută, doar 40% din toate cardiomiocitele [celulele responsabile de forța de contracție a inimii] fiind schimbate de-a lungul vieții”, a declarat Bergmann.

Oamenii de știință au descoperit dovezi care arată că unii neuroni din hipocamp se reînnoiesc, dar numai cu o rată de 1,75% anual, potrivit unui studiu din 2013 din Cell. Dar alte tipuri de neuroni rămân cu o persoană pe tot parcursul vieții, a spus Bergmann. Și chiar și populațiile distincte de celule care se pot întineri nu sunt înlocuite în întregime, ci doar parțial de-a lungul vieții, a spus el.

De ce nu rămânem tineri pentru totdeauna?

Dar acest lucru ridică o altă întrebare. Dacă părți din noi, precum pielea, intestinul și ficatul, se reînnoiesc la fiecare câțiva ani, atunci de ce nu rămânem tineri pentru totdeauna?

Indiferent cât de „tinere” sunt pielea, intestinele și ficatul nostru, ne simțim mai bătrâni pe măsură ce trec anii, din cauza vârstei noastre biologice, a explicat Bergmann. Chiar dacă celulele unei persoane sunt relativ tinere, vârsta biologică a acesteia reflectă modul în care organismul său răspunde la trecerea timpului.

Pe măsură ce organele își reînnoiesc celulele, organele îmbătrânesc totuși din cauza schimbărilor din celulele care se replică, cum ar fi mutațiile, a spus Bergmann. Pe măsură ce celulele se replică, ADN-ul se împarte și se copiază continuu, iar în timp, se fac greșeli. Mutațiile se pot astfel acumula și pot afecta viața celulei sau expresia anumitor gene.

Așadar, chiar dacă celulele din anumite părți ale corpului nostru sunt relativ noi, ADN-ul nostru îmbătrânit și mult copiat ne face să simțim greutatea tuturor anilor care au trecut.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Specialiștii au „vindecat” un atac de cord prin regenerarea celulelor musculare

Terapia cu lumină ar putea ținti și ucide eficient celulele canceroase

Semnalul care duce la autodistrugerea celulelor, descoperit de cercetători

De ce devenim fragili pe măsură ce îmbătrânim? Oamenii de știință au descoperit secretul ascuns în celule

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase