Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce sunt melcii atât de lenți?

De ce sunt melcii atât de lenți?

Publicat: 10.02.2024

Melcii se găsesc în apă, fie că este vorba de oceane sărate, râuri sau lacuri. Se găsesc și pe uscat: în păduri, pajiști și chiar în grădina ta.

În total, aproximativ 240.000 de specii de melci trăiesc în întreaga lume. Dar, indiferent pe ce continent se află sau în ce ocean se află, există un lucru pe care îl au în comun: se mișcă încet.

Campionatul mondial de curse de melci, organizat în Regatul Unit, pune față în față cei mai rapizi melci într-o cursă.

Melcii sunt membri ai unui grup, cunoscut sub numele de moluște, care include și scoicile, stridiile, calamarii și caracatițele. În cadrul moluștelor, există un set mai mic de animale înrudite numite gasteropode.

Deoarece trăiesc în locuri atât de diverse, diferite gasteropode au evoluat pentru a consuma aproape orice tip de hrană. Unele specii sunt erbivore – adică mănâncă plante vii. Altele sunt detritivore – se hrănesc cu plante moarte sau în descompunere. Altele sunt carnivore sau necrofagi – mănâncă alte animale.

240.000 de specii de melci trăiesc în întreaga lume

Lipsa de viteză a melcilor poate fi atribuită la cel puțin trei factori: cum se mișcă, ce mănâncă și ce îi mănâncă.

În primul rând, în timp ce unele animale zboară, sar sau se strecoară, melcii se deplasează folosind ceea ce biologii numesc „piciorul ventral”. Un picior de melc nu seamănă deloc cu un picior uman.

În schimb, acesta este o colecție de mușchi care se întinde de-a lungul părții inferioare a corpului lor și este acoperită cu mucus lipicios. Atunci când „piciorul ventral” este contractat, acesta se ondulează, trimițând valuri mici de la coada animalului până la cap. Aceste valuri comprimă mucusul de la baza piciorului într-un lichid alunecos, permițând melcului să alunece pe pământ sau să se urce pe plante.

Este un mod unic de a se deplasa și îi obligă pe melci să meargă încet, deoarece viteza lor este limitată de numărul de contracții ale piciorului și de cantitatea de mucus pe care o pot produce. Și oricum, melcii și melcii nu au nevoie să se grăbească pentru a-și găsi hrana.

Multe animale, în special prădătorii, trebuie să se deplaseze rapid pentru a prinde o masă; un ghepard trebuie să depășească o gazelă, de exemplu. Dar majoritatea melcilor mănâncă plante, materie în descompunere sau animale marine, cum ar fi buretele, care sunt ancorate pe loc. Niciunul nu se mișcă prea mult, așa că cina nu pleacă nicăieri.

Un mod unic de a se deplasa

Nici melcii nu trebuie să fie rapizi pentru a evita prădătorii. Ei au evoluat alte modalități de a se sustrage șoarecilor, păsărilor și altor dușmani. De obicei, melcii se retrag în cochilie pentru a se ascunde până când prădătorul trece.

Melcii de uscat se ascund la vedere. Cei mai mulți au nuanțe de gri, cafeniu sau maro și se ascund bine în mediul înconjurător. Prădătorii pur și simplu nu îi observă.

De asemenea, au un strat suplimentar de protecție. Melcii de uscat sunt acoperiți cu un mucus lipicios, similar cu mucusul care le lubrifiază mișcările. Dar această versiune este atât de lipicioasă încât poate lipi gurile prădătorilor și le poate face greu de mestecat. Ca să nu mai vorbim de faptul că majoritatea prădătorilor probabil că nu ar găsi mucusul foarte gustos.

În schimb, melcii de mare sunt adesea ușor de văzut, deoarece sunt colorați. Dar aceste culori strălucitoare anunță prădătorii că ar trebui să stea departe, deoarece melcii sunt protejați cu otrăvuri cu gust neplăcut, scrie AtlasObscura.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Melcii uriași africani au invadat un stat american și amenință agricultura

Covor de scoici și melci pe litoralul românesc după furtunile din ultima vreme

Acești melci se decapitează singuri și apoi își regenerează un corp nou-nouț

Mii de melci salvaţi de la dispariţie, eliberaţi în sălbăticie

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase