Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este cel mai scump lemn din lume?

Care este cel mai scump lemn din lume?

Care este cel mai scump lemn din lume?
Publicat: 05.12.2014
În estul Africii creşte un arbore pentru al cărui lemn se plătesc cele mai mari preţuri comparativ cu toate celelalte esenţe lemnoase ale tuturor speciilor de arbori din lume.
Este vorba de copacul negru african (Dalbergia melanoxylon), sau Mpingo, cum este denumit de localnici. Această specie de arbore cu lemn de esenţă tare, creştea pe vremuri din Senegal în Eritreea şi din Etiopia în Africa de Sud. În prezent se mai găseşte doar în Tanzania şi nordul Mozambicului. 
 
Este un arbore care creşte lent, dar este adaptat perioadelor lungi de secetă şi nu concurează cu culturile de porumb, cafea sau banane. În plus, botaniştii au descoperit că arborele Mpingo poate fixa eficient azotul în sol.
Atinge dimensiuni relativ modeste, de 4-15 metri înălţime, cu scoarţă cenuşie şi spinoasă. Are frunze căzătoare şi flori de culoare albă. Este un arbore pereclitat, fiind căutat şi tăiat căci lemnul său este deosebit de dur şi de scump.
 
Lemnul de Mpingo variază ca şi culoare între roşcat şi negru pur. Este foarte căutat pentru instrumente muzicale de excepţie datorită durabilităţii şi tonalităţii sale deosebite. La fel, este căutat pentru mobilă de lux şi carcasele unor telefoane exclusiviste.
Trebuie să treacă circa 60 de ani pentru ca un arbore Mpingo să fie bun de prelucrat, iar în aceste condiţii nu este de mirare că un singur metru cub din acest lemn costă 25.000$.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase