Home » Natură » A fost găsit cel mai mare duşman al plantelor. Câte sunt pe cale de dispariţie

A fost găsit cel mai mare duşman al plantelor. Câte sunt pe cale de dispariţie

A fost găsit cel mai mare duşman al plantelor. Câte sunt pe cale de dispariţie
Publicat: 15.05.2016
O cincime din speciile vegetale sunt în pericol de dispariţie, informează centrul de cercetări al celebrei grădini botanice londoneze Kew Gardens.

În primul lor studiu despre situaţia plantelor în lume, specialiştii de aici au recenzat peste 391.000 de specii, informează  AFP.

Concluziile stufiului făcut la Kew Gardens sunt îngrijorătoare. Autorii cercetării susţin că 21% din plante sunt ameninţate cu dispariţia. ”Dată fiind importanţa fundamentală a plantelor pentru bunăstarea oamenilor, ca aliment, combustibil, regulator climatic, este foarte important să ştim ce se petrece”, a precizat autorul studiului.

Astfel o zecime din aceste plante servesc drept hrană, leac sau divertisment pentru oameni, iar un număr de 17.810 plante sunt de uz medical identificat. Din aceste motive specialiştii afiră că este necesară pastrarea cu orice preţ a tuturor acestor specii. 

Principalele ameninţări la adresa plantelor 31% vin  din agricultură, fiind cauzate de defrişările excesive, la acestă problemă se adaugă şi dezvoltarea rezidenţială, bolile, pesticidele sau incendiile, care reprezintă alţi factori nocivi.

În ciuda a ceea ce se credea, sSchimbările climatice nu joacă pentru moment decât un rol limitat. Doar 3,96% din plante fiid distruse datorită acestor modificări. ”Dar să nu uităm că uneori este nevoie de până la 30 de ani pentru ca o nouă generaţie de plante să producă flori sau polen. Prin urmare, nu vom putea măsura cu adevărat impactul schimbărilor climatice decât în jurul anului 2030”, a nuanţat autoarea studiului Kathy Willis.

Kew Gardens are  una dintre cele mai însemnate colecţii de plante de pe planetă în serele şi grădinile salei. Este, totodată, un centru de cercetări botanice cunoscut pe plan mondial care intenţionează să facă din  studiul „State of the World’s Plants”, un instrument de referinţă pentru botanică.

Sursa: Gândul
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase