Home » Natură » Premieră mondială în lumea canină: ”Aceaştia sunt primii monozigoţi proveniţi de la câine”

Premieră mondială în lumea canină: ”Aceaştia sunt primii monozigoţi proveniţi de la câine”

Publicat: 03.09.2016
Un femelă câine-lup irlandez a născut primii pui identici. Naşterea a fost asistată de veterinarul Kurt de Cramer.

Căţeii sunt un exemplar rar de monozigoţi sau gemeni mamiferi. Cazuri similare au mai fost descoperite anterior la porci şi la cai, fenomenul fiind neobişnuit la alte mamifere în afară de oameni şi tatu.

Gemenii pot fi monozigoţi, ceea ce înseamnă că se dezvoltă din acelaşi zigot care este fertilizat de acelaşi spermatozoid sau pot fi gemeni dizigoţi ce s-au dezvoltat din două ovule diferite, fiecare fertilizat de spermatozoizi diferiţi.

Atunci când Cramer a adus pe lume puii, printr-o operaţie cezariană, aceasta a realizat că este vorba de primii câini monozigoţi.

,,Când am observat că animalele au acelaşi gen şi semne asemănătoare, am suspectat imediat posibilitatea unor gemeni identici care s-au format din acelaşi embrion,” a declarat veterinarul.

Însă a fost o problemă, puii nu arătau identic. Aveau modele uşor diferite pe membre şi pe vârful cozii. Pentru a şti dacă este vorba de o premiră au fost necesare mai multe teste. Probele de sânge au fost trimise către specialistul în reproducere, Carolynne Joone, de la Universitatea din Australia, aceasta a confirmat suspiciunile veterinarului. ,,Profilurile ADN ale gemenilor A şi B sunt complet identice. Aceaştia sunt primii monozigoţi proveniţi de la câine,” a declarat cercetătoarea.

Cercetătoarea a explicat că, la fel ca la oameni, animalele pot fi gemeni identici fără a fi complet la fel. Asemănător este şi în cazul câinilor.

Gemenii monozigoţi nu sunt un fenomen atât de neobişnuit, dar faptul că ei cresc în aceiaşi placentă şi împart aceiaşi nutrienţi face ca multe sarcini să nu poată fi duse până la capăt.

,,De exemplu, gemeni identici au fost descoperiţi la cai, însă nicunul nu a supravieţuit. Placenta unui cal nu este suficient de eficientă pentru a transporta oxigen către ambii fetuşi,” a explicat cercetătoarea.

Sursa: Science Alert 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase