Prima pagină Natura

Descoperire uimitoare despre 'giganţii' din sălbăticie. Care este cea mai scurtă durată de odihnă descoperită la un mamifer terestru

Oana Bujor | 03.04.2017 | ● Vizualizări: 990
Sursa 123rf     + zoom
Galerie foto (1)

Giganţii din regatul animalelor au parte de foarte puţină odihnă, spun cercetători. Elefanţii africani dorm, în medie, doar două ore pe zi, iar în mod regulat aceştia îşi petrec câte două zile fără odihnă.

Elefanţii africani sunt cele mai mari mamifere terestre, iar dovezile sugerează că mamiferele de dimensiuni mari tind să doarmă mai puţin, notează Mail Online. 

Pentru a studia modul în care elefanţii dorm atunci când se află în sălbăticie, experţii au monitorizat doi elefanţi africani din Parcul Naţional Chobe, Botswana, timp de 35 de zile.

Cercetătorii au implantat în trunchiul elefanţlor un dispozitiv de monitorizare electronic. De asemenea au utilizat un guler cu giroscop pentru a monitoriza poziţia în care aceştia dorm. 



În urma studiului, experţii, au descoperit că elefanţi dorm, în medie, două ore pe zi, cea mai scurtă durată de odihnă descoperită la mamiferele terestre. 

În unele zile de monitorizare, elefanţi şi-au petrecut până la 48 de ore fără odihnă, timp în care au călătorit aproximativ 30 de kilometri. Elefanţii au dormit întinşi doar în anumite nopţi. 

Principalul cercetător din cadrul studiului a declarat ,,Studiile realizate asupra timpului de odihnă al elefanţilor din captivitate au demonstrat că aceştia dorm, în medie, de la patru până la şase ore pe zi.  Însă în cazul studiului prezent, realizat asupra elefanţilor aflaţi în mediul lor natural am aflat că aceştia dorm, în medie, două ore pe zi, acest aspect pare legat de dimensiunea corpului lor.''

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Tag-uri: animale | elefant | somn |