Home » Natură » O nouă ”groapă de gunoi”, cu o suprafaţă de 1,5 ori mai mare ca a statului Texas, a fost descoperită în Oceanul Pacific

O nouă ”groapă de gunoi”, cu o suprafaţă de 1,5 ori mai mare ca a statului Texas, a fost descoperită în Oceanul Pacific

O nouă ”groapă de gunoi”, cu o suprafaţă de 1,5 ori mai mare ca a statului Texas, a fost descoperită în Oceanul Pacific
Publicat: 26.07.2017
Experţii au teoretizat de mult existenţa acestei aglomerări de gunoaie, iar acum există confirmarea - există o a doua grămadă de plastic în Oceanul Pacific, care acoperă o suprafaţă incredibilă de 1,6 milioane de kilometri.

Precum zona din nordul Pacificului, noua zonă descoperită în sudul aceluiaşi ocean a fost format din cauza curenţilor oceanici circulari, scrie Science Alert.

Acum, cercetătorii au vizitat zona din Pacificul de sud pentru a colecta mostre.

Oceanograful Charles Moore de la Algalita Marine Research Foundation, a precizat că „impresia mea iniţială este că mostrele culese de noi seamănă cu cele culese din nordul Pacificului în 2007, aşadar, această grămadă este descoperită după 10 ani”.

Moore, împreună cu echipa sa au navigat în jurul Easter Island şi Robinson Crusoe Island, utilizând plase pentru a colecta gunoiul pentru analize.

Majoritatea plasticului pe care l-au găsit cercetătorii nu a fost în forma sticlelor de plastic sau a pungilor, ci în forma bucăţilor de plastic mai mici decât un bob de orez. Acest lucru indică faptul că debrisul a parcurs o distanţă mai lungă decât cel din nordul Pacificului.

De asemenea, din cauză că aceste bucăţi sunt extrem de mici, gunoiul este dificil de adunat.

Cercetătorii trebuie să efectueze mai multe analize asupra gunoiului pentru a ajunge la concluzii definitive. De asemenea, echipa trebuie să mai efectueze expediţii în această zonă din cauza întinderii considerabile, pentru a putea ilustra întreaga amploare a problemei.

Mai mult decât atât, rezolvarea acestui flagel pare o chestiune îndepărtată. O dată, din cauză că poluarea continuă (debrisul de plastic continuă să-şi găsească drum spre oceane) şi a doua oară, nu există o metodă care să oprească poluarea. În acest sens, oceanograful Marcus Eriksen de la 5 Gyres Institute, care nu a fost implicat în acest studiu, susţine că „nu mai este loc de noţiuni naive conform cărora poţi amplasa plase în ocean pentru a rezolva problema. Acest nor de microplasticuri se extind atât orizontal cât şi vertical. Este mai degrabă un smog decât o grămadă”.

Aşadar, o soluţie, conform lui Eriksen, este de „a opri sursa”, asemenea cazului în care smogul este oprit de diminuarea activităţii centralelor termoelectrice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Rezerva, URIAŞĂ, de uraniu din ocean ar putea alimenta planeta cu electricitate pentru următorii 10.000 de ani

VIDEO. Cum poţi transforma resturile de mâncare în îngrăşământ în doar 24 de ore

Călătoriile spaţiale pot fi puse în pericol din cauza gunoiului făcut de oameni – VIDEO

Ce aruncam noi si ce inghit balenele

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase