Home » Natură » Concentraţii periculoase de antibiotice în unele râuri din lume

Concentraţii periculoase de antibiotice în unele râuri din lume

Concentraţii periculoase de antibiotice în unele râuri din lume
Publicat: 03.06.2019
Conform unui studiu recent, concentraţia de antibiotice din râurile lumii depăşeşte în unele cazuri limitele de siguranţă.

Veşti îngrijorătoare în ceea ce priveşte calitatea apei care curge în râuri şi fluvii. Conform unui studiu recent, citat de Science Daily, nivelul de antibiotice din unele dintre aceste cursuri de apă depăşeşte cu mult limitele de siguranţă.

În cadrul unui studiu care a cercetat situaţia râurilor din 72 de ţări, de pe şase continente, s-a descoperit că 65% dintre acestea au prezentat diferite concentraţii de antibiotice.

De exemplu, Metronidazol, un antibiotic folosit pentru tratarea infecţiilor orale sau ale pielii a prezentat concentraţii de aproximativ 300 de ori mai mari în unele mostre prelevate din Bangladesh.

Conform echipei care a desfăşurat studiul citat, limitele de siguranţă au fost depăşite în apele din Asia sau Africa, dar, de asemenea, mostrele din Europa, America de Nord şi America de Sud au prezentat concentraţii îngrijorătoare. 

Studiul a mai scos la iveală faptul că locaţiile în care au fost depăşite limitele de siguranţă se aflau în apropierea staţiilor de epurare a apelor reziduale, zonelor în care sunt deversate deşeuri sau în zone în care au loc conflicte politice şi militare.

Acest studiu, condus de către Universitatea din New York, a avut parte de un efort logistic considerabil, implicând colectarea de mostre din 92 de locaţii de pe întreg globul, care ulterior au fost trimise în Statele Unite.

„Mulţi dintre oamenii de ştiinţă şi dintre oamenii politici recunosc acum rolul pe care mediul înconjurător îl joacă în problema rezistenţei microbilor. Datele noastre demonstrează că contaminarea râurilor joacă un rol important”, explică un membru al echipei care s-a ocupat de acest studiu.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase