Home » Natură » O enzimă ”mutant” poate ajuta la reciclarea plasticului

O enzimă ”mutant” poate ajuta la reciclarea plasticului

O enzimă ”mutant” poate ajuta la reciclarea plasticului
Publicat: 10.04.2020
Această enzimă poate să descompună sticlele de plastic în componentele chimice de bază.

Reciclarea plasticului reprezintă o problemă mondială, atât din cauza faptului că obiectele produse din acest material pot rămâne intacte pentru zeci de ani, dar şi din cauza faptului că acestea sunt aruncate la întâmplare sau în mod deliberat, ajungând să afecteze ecosisteme din întreaga lume. Carbios, o companie din Franţa, a dezvoltat în colaborare cu două companii care pun pe piaţă cantităţi mari de recipiente din plastic o enzimă bacteriană care poate descompune sticlele din plastic în doar 10 ore, notează Futurism.

Metodele convenţionale de reciclare a plasticului, o serie de procese termomecanice au fost gândite pentru ţesături şi, din această cauză, nu sunt îndeajuns de eficiente. Această nouă metodă care foloseşte enzimele bacteriene descompune plasticul din sticle în componentele sale chimice, putând fi apoi folosite pentru producerea unor noi sticle.

Cercetătorii care au lucrat la această enzimă bacteriană susţin că aceasta poate să descompună aproximativ 90% din polimerii care se găsesc în PET-uri în doar zece ore. „Această enzimă extrem de eficientă şi optimizată depăşeşte toate hidrolazele PET raportate până acum”, au scris aceştia în studiul lor.

Această nouă enzimă a fost identificată într-o grămadă de frunze compostate în anul 2012, dar pentru o perioadă a fost uitată, totuşi, oamenii de ştiinţă au revenit asupra acesteia şi au demonstrat eficacitatea acesteia.

Enzima se dovedeşte a fi şi eficientă din punct de vedere economic, cercetătorii care au experimentat cu ea susţin că producerea unor noi plastice ar costa de 25 de ori mai mult faţă de folosirea acestei enzime.

Oamenii de ştiinţă vor să testeze potenţialul comercial al acestei enzime pe teritoriul Franţei în anul viitor, pentru ca în anii ce vor urma să o folosească la scară industrială.

Studiul citat, în care sunt descrise eficienţa şi caracteristicile acestei enzime, a fost publicat în Nature.

Citeşte şi:

Cine mai reciclează plastic în 2020? Criza neştiută a planetei noastre

A fost creat un nou tip de plastic care poate fi reciclat la nesfârşit

Un pământean înghite săptămânal 5 grame de plastic, cât un card de credit

Apa pe care o consumăm poate să conţină nanoparticule de plastic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase