Home » Natură » Câţi bani aduce o cultură de sparanghel, considerată hrana regilor

Câţi bani aduce o cultură de sparanghel, considerată hrana regilor

Publicat: 22.04.2020
Câţi bani aduce o cultură de sparanghel, considerată hrana regilor
O plantă de sparanghel poate produce timp de 15 ani, iar profitul depăşeşte de patru ori investiţia când planta ajunge la maturitate.

Pentru o investiţie de 25.000 de euro, profitul ajunge în 4 ani la 100.000 de euro.

Culturile de sparanghel, considerat „hrana regilor”, generează în patru ani un profit de patru ori mai mare faţă de investiţiile iniţiale, scrie Ziarul Financiar. Producătorii de sparanghel din România şi-ar extinde culturile, însă se confruntă cu lipsa forţei de muncă.

Practic, în medie, o investiţie într-o cultură de sparanghel este de 25.000 de euro, iar după 4 ani când planta ajunge la productivitate maximă, veniturile generate pot fi chiar de 100.000 de euro, de 4 ori mai mari decât investiţia actuală, iar producţia hectar poate ajunge la 10.000 de tone.

În supermarketurile din România o legătură de 450 de grame de sparanghel se vinde cu 14 lei, în timp ce în Italia preţul este dublu, aproape 30 de lei.

În România sunt 200 de hectare cultivate cu sparanghel şi aproximativ 20 de producători, iar cel mai mare producător se află în judeţul Giurgiu şi cultivă aproximativ 170 de hectare.

În timp ce cultura din România este în creştere, producătorii locali se confruntă cu lipsa forţei de muncă. Peste 60 de mii de români s-au îmbarcat în avioane direcţia Germania pentru a lucra la cules de sparanghel, potrivit Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase