Home » Natură » Atlanticul a trecut prin cea mai călduroasă decadă din ultimele trei milenii

Atlanticul a trecut prin cea mai călduroasă decadă din ultimele trei milenii

Această analiză a fost posibilă cu ajutorul studierii sedimentelor și coralilor din Oceanul Atlantic. Credit foto: Pixabay
Publicat: 20.10.2020

Această analiză a fost posibilă cu ajutorul studierii sedimentelor și coralilor din Oceanul Atlantic.

Ultimul deceniu a fost cel mai cald din Oceanul Atlantic în aproape trei milenii complete. Temperaturile oceanice tind să crească și să scadă într-un model ciclic de-a lungul deceniilor și chiar al secolelor. Dar ultimele creșteri ale temperaturii depășesc cu mult acest ciclu natural. Este un indicator de rău augur al stării oceanelor și asta deoarece creșterea temperaturilor este legată de formarea unor uragane din ce în ce mai severe, notează Futurism.

Oamenii de știință de la Universitatea Massachusetts Amherst, SUA, și Universitatea Quebec, Canada, au reușit să urmărească temperatura fluctuantă a Atlanticului în urmă cu aproximativ 2900 de ani, studiind nucleele de sedimente din Arctica canadiană, deoarece acestea fluctuează odată cu temperatura

Sedimentele prezintă o situație îngrijorătoare

Miezurile au arătat creșterea și scăderea regulată a temperaturilor din Oceanul Atlantic, dar au arătat, de asemenea, că în ultimele decenii a existat o creștere fără precedent a vitezei cu care se încălzește oceanul.

Acest studiul nu a încercat să identifice cauzele schimbărilor de temperatură, dar având în vedere că creșterile recente depășesc cu mult fluctuațiile normale, toate semnele indică schimbările climatice globale.

Creșterea temperaturilor în oceanul Atlantic poate însemna creșterea intensității furtunilor, dar și extinderea perioadelor în care acestea au loc. De asemenea, după cum explică oamenii de știință și o serii de dispariții în masă a unor specii care nu se pot adapta schimbărilor prea rapide de temperatură.

Studiul Annually resolved Atlantic sea surface temperature variability over the past 2,900 years a fost publicat în PNAS.

Citește și:

Dacă Oceanul Atlantic dispare, viitorul geologic al Terrei este total diferit faţă de cum ne-am imaginat

Peştele-leu, una dintre cele mai invazive specii, s-ar putea extinde în tot Oceanul Atlantic

Descoperire neaşteptată făcută de oamenii de ştiinţă în Oceanul Atlantic. Ce s-a întâmplat în urmă cu 73.000 de ani

Geologii confirmă producerea unui cutremur bizar pe fundul Oceanului Atlantic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase