Home » Natură » Omizi veninoase ciudate care arată ca niște „peruci mergătoare” au invadat un stat american

Omizi veninoase ciudate care arată ca niște „peruci mergătoare” au invadat un stat american

Sursa foto: Facebook Virginia Department of Forestry
Publicat: 21.10.2020

O insectă mică și ciudată care arată ca o „perucă mergătoare” și scuipă venin din țepi ascuțiti a terorizat statul american Virginia anul acesta, potrivit Departamentului pentru Silvicultură al statului (VDoF).

Omida lânoasă veninoasă este forma de larvă a moliei Megalopyge opercularis și dacă ai ghinionul să te întâlnești cu o astfel de insectă ai face bine să ai grijă. „Firele sale de păr” sunt, de fapt, spini care o fac să fie printre cele mai veninoase omizi din Statele Unite. O femeie din New Kent County care a fost înțepată a descris senzația drept „un cuțit fierbinte care mi-a trecut prin picior”.

Totuși, omizile lânoase au mai apărut în statul Virginia și în trecut, potrivit oficialilor de la VDoF. Însă, insectele sunt mult mai comune în Florida și mai abundente în centrul și vestul Texasului, potrivit Universității din Florida. Eric Day, manager la Laboratorul pentru Identificare Insectelor de la Virginia Tech, a declarat că „anul acesta s-ar părea că a avut loc o epidemie”.

Din cauza crizei climatice unele insecte își schimbă populația

Schimbările climatice au încălzit vremea din Virginia, la fel ca în restul Statelor Unite.

„Odată cu schimbările climei, vedem că unele insecte își schimbă populația. Însă, este prea devreme să ne pronunțăm. Omizile, moliile și fluturii, toate au perioade ciclice, contează momentul oportun și condițiile potrivite”, a explicat Theresa Dellinger, cercetător la laborator.

Jurnaliștii de la CNN au relatat că veninul omizii este destul de similar cu cel al albinelor și că oamenii care sunt alergici la veninul albinelor vor avea cel mai probabil reacții asemănătoare la veninul acestor omizi lânoase, potrivit Live Science.

Ce măsuri au luat autoritățile americane

Virginia Tech a publicat un document cu instrucțiuni în cazul în care o persoană este „înțepată” de o omidă veninoasă. Pașii cheie includ spălarea zonei pentru a înlătura orice „fire de păr” sau substanțe toxice. Totodată, specialiștii recomandă folosirea pachetelor cu gheață sau creme cu steroizi care pot reduce inflamarea și durerea. De asemenea, orice persoană care a fost înțepată în zona ochilor ar trebui să ia legătura cu un medic cât de curând posibil.

Deocamdată, planul autorităților este să lasă prădătorii naturali ai omizilor să reducă populația, însă statul ar putea începe un program de eradicare în curând dacă omizile vor continua să se răspândească.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum și de unde au evoluat aripile insectelor. Efemeridele i-au uimit pe cercetători

Cinci noi specii de insecte, denumite după personaje Marvel. Cum arată musca Stan Lee

O omidă ar putea rezolva problema poluării cu deşeuri de plastic

Culorile insectelor vechi de milioane de ani conservate în chihlimbar 

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase