Home » Natură » Peste 200 de lebede petrec iarna în Clisura Dunării, așteptând turiștii care cândva le hrăneau

Peste 200 de lebede petrec iarna în Clisura Dunării, așteptând turiștii care cândva le hrăneau

Publicat: 15.12.2020

Aproximativ 250 de lebede s-au adunat în această perioadă în golfurile din Clisura Dunării. În lipsa turiştilor care le hrăneau, lebedele se adună la pontoanele pensiunilor și așteaptă să primească mâncare.

Zeci de lebede albe par să se fi îndrăgostit de Clisura Dunării. Este a patra iarnă în care păsările se adună în zona localităţii Eşelniţa din Mehedinţi. În iarna anului trecut, zeci de turişti se bucurau de spectacolul pe care elegantele păsări îl dădeau pe apă.

Acum, din cauza pandemiei, Clisura este pustie. Iar lebedele îşi aşteaptă, în zadar, prietenii care le dădeau mîncare.

„Se uită spre pensiune: venim sau nu venim să le dăm de mâncare”

Florentina Muchitsch este proprietara uneia dintre pensiunile din Eşelniţa. Povesteşte că nu are turişti, dar vine de două ori pe zi aici pentru a hrăni lebedele, iar anul acesta a fost surprinsă să vadă că, în loc de şase păsări, câte veneau de obicei, la pontonul său au apărut douăsprezece.

„Ceilalţi vecini nemaifiind în zonă să le mai dea de mâncare, nemaiexistând turişti care să le alinte, cred că din cauza asta toate s-au axat pe pensiunea noastră. (…) Între 4-4.30 le găsim. Le vedem cum vin şi se aşează. Efectiv, se aşează şi se uită. Se uită spre pensiune: venim sau nu venim să le dăm de mâncare”, spune Florentina Muchitsch.

Lebedele sunt atent monitorizate de specialiştii Parcului Natural Porţile de Fier.

„Este un obicei al păsărilor de apă, iarna, să se adune în zone liniştite”

Amalia Dumbravă este biolog în cadrul Parcului Natural şi, în fiecare iarnă, face inventarul acestor păsări. Aproximativ 250 de lebede albe de vară sunt acum în Clisura Dunării, potrivit Mediafax.

„Este un obicei al păsărilor de apă, iarna, să se adune în zone liniştite unde nu se fac prea multe valuri. Acum, a fost şi acest val de aer rece în ţară şi este posibil, cumva, ca din lacurile interne poate unele dintre ele deja îngheţate, de pe lacurile respective să vină păsările în zona Dunării unde foarte greu îngheaţă”, a declarat Dumbravă.

Biologii avertizează că pâinea sau alimentele care conţin zahăr şi sare le fac rău lebedelor.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase