Home » Natură » Un pește-Lună enorm i-a surprins pe cei care vâsleau în Laguna Beach

Un pește-Lună enorm i-a surprins pe cei care vâsleau în Laguna Beach

Publicat: 21.12.2021

Un pește-Lună colosal, probabil unul dintre cei mai mari văzuți vreodată, a înotat lângă doi paddleboarderi în Laguna Beach, California.

Aceștia „au petrecut 30 de minute cu peștele înainte ca el să se scufunde înapoi”, au spus paddleboarderii pentru Live Science.

Dimensiunile peștelui uriaș sunt necunoscute, dar un paddle board are o lungime de 4,3 metri, așa că, judecând după fotografii, peștele-Lună avea probabil o lungime de 2,7-3 metri, au spus ei.

Un pește-Lună de categorie grea

Acesta ar fi mai lung decât cel mai greu pește osos înregistrat: un pește-Lună-scurt (Mola alexandrini) care măsura 2,7 metri lungime și cântărea 2.300 de kilograme când a fost prins în largul coastei Japoniei în 1996, conform Guinness World Records.

Cu toate acestea, peștele-Lună (Mola mola) de la Laguna Beach nu este atât de lung precum un alt pește-Lună capturat recent: un M. alexandrini de o mărime extraordinară a fost prins în largul coastei Africii de Nord în octombrie 2021.

Acel pește măsura 3,2 metri lungime și cântărea 2.000 kg, au spus pescarii, care l-au eliberat înapoi în apă.

Acești pești trăiesc în ape temperate și tropicale

Chiar și așa, întâlnirea din 2 decembrie cu peștele (al cărui nume de gen Mola vine din limba latină și înseamnă „piatră de moară”, deoarece culoarea și forma peștelui gri arată exact ca una) a fost „foarte cool și unică”, a spus Rich German, unul dintre paddleboarderi, care este și fondatorul Project O, o organizație nonprofit dedicată protejării, restaurării și susținerii oceanului și gazda podcastului „Our Epic Ocean”.

Când au pornit, cei doi paddleboarderi, German și prietenul său Matt Wheaton, sperau să observe delfini. În schimb, când se aflau la aproximativ 180 de metri de o porțiune lungă și populară a Main Beach, s-au „împiedicat” de peștele-Lună, a spus German. „Am văzut astfel de pești de multe ori, așa că știam ce este, dar de obicei se află mai departe în larg și nu sunt atât de mari”.

Peștele a fost probabil un pește-Lună comun, cunoscut și sub numele de Mola mola, a spus German. Acești pești trăiesc în ape temperate și tropicale și se știe despre ei că înoată în jurul coastei Californiei.

O specie de pești vulnerabili

Acestea fiind spuse, în California au apărut și alte specii de pești-Lună, inclusiv un Mola tecta foarte rar întâlnit, chiar și în habitatul său obișnuit din emisfera sudică.

Deși nu este la fel de greu ca M. alexandrini, peștele-Lună comun este totuși unul mare, cântărind între 247 și 2.000 de kilograme, potrivit iNaturalist.

M. mola mănâncă toate tipurile de pradă marine, inclusiv pești mici, larve de pești, calmari și crustacee; mesele mai puțin obișnuite includ meduze și salpide.

Femela de pește-Lună poate depune până la 300 de milioane de ouă simultan, mai multe decât oricare dintre speciile de vertebrate cunoscute.

Spre deosebire de uriașii lor părinți, alevinii de pește-Lună sunt minusculi, cu o lungime de doar câțiva milimetri. Diferența de dimensiune dintre pui și adulți este atât de mare încât oamenii de știință au trebuit să cerceteze ADN-ul ambelor stadii pentru a confirma că sunt din aceeași specie.

„Prima dată când am văzut unul, nu aveam idee ce este”

Odată ce cresc, peștii-Lună sunt cunoscuți pentru ochii lor mari, cu aspect surprins, pentru capetele uriașe și pentru înotătoarea înaltă din spate, care uneori este confundată cu înotătoarea dorsală a rechinului atunci când înoată la suprafața apei.

„Prima dată când am văzut unul, nu aveam idee ce este. Pare ca un rechin mutilat care a fost tăiat în jumătate”, a spus German.

Peștii-Lună sunt vulnerabili la lei de mare, orcă și rechini, dar pescuitul excesiv și capturile accidentale au fost principalul vinovat al scăderii numărului, motiv pentru care Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii îi listează drept „vulnerabili”.

În ceea ce privește peștele-Lună uriaș care s-a intersectat cu bărbații care vâsleau în Laguna Beach, „s-a întâmplat în zona unde este ilegal să pescuiești, așa că acest individ era în siguranță acolo”, a spus German.

Vă recomandăm să citiți și:

Un pește exotic, cunoscut drept „peștele lună”, găsit pe o plajă din Oregon, SUA. Ce se știe despre această specie

Zeci de pui de pescăruș, salvați de pe străzile Bucureștiului. Ce s-a întâmplat cu păsările

De ce unele specii de broaşte au cranii ciudate?

Recif de corali, extrem de rar, descoperit în Mediterana

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase