Home » Natură » CO2 din atmosfera Pământului a atins cel mai ridicat nivel din istoria omenirii

CO2 din atmosfera Pământului a atins cel mai ridicat nivel din istoria omenirii

CO2 din atmosfera Pământului a atins cel mai ridicat nivel din istoria omenirii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.05.2022

Nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera Pământului au depășit 420 de părți pe milion, fiind cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în istoria omenirii.

Scripps Institution of Oceanography din cadrul UC San Diego a raportat că media lunară de referință a dioxidului de carbon (CO2) pentru luna aprilie 2022 la Observatorul Mauna Loa din Hawaii a fost de 420,02 ppm.

Acest lucru a fost susținut ulterior de înregistrările Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), datele acestora arătând că nivelurile au atins 421,33 ppm la începutul lunii mai.

Cifrele sunt o indicație surprinzătoare a modului în care activitatea umană schimbă radical planeta noastră și cum nu facem nici pe departe suficient pentru a remedia impactul nostru.

Dioxidul de carbon persistă în atmosfera Pământului timp de secole

Dioxidul de carbon este unul dintre cele mai importante gaze cu efect de seră legate de schimbările climatice, deoarece persistă în atmosfera Pământului timp de secole.

Deși se găsește în mod natural în cantități infime în atmosfera Pământului, concentrația acestui gaz care captează căldura a crescut de la Revoluția industrială din secolul al XIX-lea, deoarece este eliberat prin activități umane precum arderea combustibililor fosili și despădurirea.

Observatorul Mauna Loa din Hawaii este folosit ca referință de fond la nivel mondial pentru CO2 în atmosferă, datorită altitudinii sale mari și a locației sale îndepărtate.

Aici se efectuează măsurători ale concentrației de dioxid de carbon din 1958 – când nivelurile de dioxid de carbon erau mai mici de 320 ppm – ceea ce face ca această înregistrare să fie cea mai lungă măsurătoare neîntreruptă a dioxidului de carbon din atmosferă.

Activitatea umană schimbă radical planeta noastră

Aceste noi date sunt considerate deocamdată preliminare, dar ele urmează o tendință clară care s-a manifestat în ultimele decenii. De la an la an, nivelul de dioxid de carbon înregistrat la Observatorul Mauna Loa a crescut constant, ppm trecând frecvent de 400 în ultimul deceniu.

Ultima dată când nivelurile globale de dioxid de carbon au fost constant peste 400 ppm a fost în urmă cu aproximativ 4 milioane de ani, o perioadă în care lumea era cu aproximativ 3°C mai caldă și nivelul mărilor era mult mai ridicat decât în prezent.

Există o anumită fluctuație sezonieră a dioxidului de carbon în atmosferă, cea mai mare valoare medie lunară având loc în luna mai, chiar înainte ca plantele din emisfera nordică să înceapă să absoarbă cantități mari de dioxid de carbon din atmosferă, în timpul sezonului de creștere de primăvară, scrie IFL Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Emisiile globale de dioxid de carbon, aproape de un nou nivel record în acest an

Emisiile de dioxid de carbon revin la cote periculoase

Pădurea amazoniană emite, pentru prima dată, mai mult dioxid de carbon decât este capabilă să absoarbă

Un nou studiu indică o legătură între cutremurele majore și emisiile ascunse de dioxid de carbon în Italia

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase