Home » Natură » Un supervulcan activ din Noua Zeelandă face pământul să se miște în jurul său

Un supervulcan activ din Noua Zeelandă face pământul să se miște în jurul său

Publicat: 18.07.2022

Deasupra acestui supervulcan activ din Noua Zeelandă se află un lucru cu totul contrastant: Lacul Taupō, un lac liniștit care are dimensiunea unei mări și este cel mai mare din țară.

Oamenii de știință spun că pământul de la suprafață se mișcă, potrivit unei lucrări recent publicate, pe măsură ce magma se deplasează sub suprafață. Dar vulcanul încă nu va erupe, spun ei.

Vulcanul Taupō, acest supervulcan activ din Noua Zeelandă, este unul dintre vulcanii cu cel mai mare potențial distructiv din lume, fiind activ de 25 de ori în ultimii 12.000 de ani, potrivit autorilor studiului. Supervulcanul a fost responsabil pentru una dintre cele mai mari erupții din istoria omenirii, în anul 232 d.Hr., însă de atunci a fost destul de liniștit. Până acum.

Un supervulcan activ din Noua Zeelandă face ca solul să se înalțe și să scadă

Datorită colectării de date despre lac începând cu 1979, autorii lucrării au descoperit o tendință prevestitoare: solul din nordul și sudul lacului a scăzut cu un total de 140 mm în acești 42 de ani. Între timp, printre perioadele de scădere există și scurte perioade de ridicare în nord-est, de obicei între 25 și 60 mm de fiecare dată.

Cu alte cuvinte, solul din lac se mișcă substanțial, din cauza magmei care se deplasează sub suprafață și a faliilor tectonice, spun cercetătorii.

„Acest lucru arată că Taupō este un vulcan activ și dinamic, care este strâns legat de tectonica din jur”, a spus dr. Finn Illsley-Kemp, coautor al studiului.

Vulcanul nu va erupe curând, însă trebuie să ne pregătim de pe acum

În timp ce lucrarea concluzionează în cele din urmă că vulcanul Taupō nu va erupe prea curând, autorii subliniază importanța monitorizării îndeaproape a activității acestuia și a suplimentării tehnicilor actuale de colectare a datelor pentru a ajuta la prezicerea precursorilor unei potențiale erupții, notează Futurism.

„Ne întrebăm de cât timp se întâmplă asta?”, spune Illsley-Kemp pentru publicația New Zealand Herald. „Când se va opri? Și ce ne spune acest lucru despre potențialul pentru viitoare erupții?”, a adăugat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiți și:

Șopârlele Gecko dețin superputeri, iar cercetătorii le-au aflat, în sfârșit, secretul

Singura insectă din Antarctica, în pericol de dispariție din cauza încălzirii globale

Insectele simt durere? Noi dovezi sugerează că da

Descoperire îngrijorătoare. Temperaturile arctice cresc de patru ori mai repede decât încălzirea globală

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase