Home » Natură » Roiurile de albine ar putea influența vremea, sugerează un studiu

Roiurile de albine ar putea influența vremea, sugerează un studiu

Publicat: 29.10.2022

Albinele care roiesc produc atât de multă electricitate încât pot afecta vremea locală, sugerează o nouă cercetare.

Descoperirea, realizată de cercetători prin măsurarea câmpurilor electrice din jurul stupilor de albine (apis mellifera), dezvăluie că albinele care roiesc pot produce la fel de multă electricitate atmosferică ca o furtună.

Acest lucru poate avea un rol important în direcționarea prafului pentru a modela modele meteorologice imprevizibile; impactul albinelor ar putea chiar să fie inclus în modelele climatice viitoare.

Corpurile minuscule ale acestor insecte pot prelua sarcină pozitivă în timp ce se hrănesc, fie din frecarea moleculelor de aer de aripile care bat rapid (albinele pot bate din aripi de mai mult de 230 de ori pe secundă), fie din aterizarea pe suprafețe încărcate electric.

Dar efectele acestor încărcături minuscule se presupuneau anterior a fi la scară mică. Acum, un nou studiu, publicat pe 24 octombrie în jurnalul iScience, arată că insectele pot genera o cantitate șocantă de electricitate.

Cum apare electricitatea statică?

„Abia recent am descoperit că biologia și câmpurile electrice statice sunt strâns legate și că există multe legături nebănuite care pot exista la diferite scări spațiale, de la microbii din sol și interacțiunile plante-polenizatori până la roiurile de insecte și circuitul electric global”, a declarat Ellard Hunting, biolog la Universitatea Bristol, din Anglia, și prim autor al studiului.

Electricitatea statică apare atunci când denivelările microscopice și gropile de pe două suprafețe se freacă una de alta, creând fricțiune. Acest lucru face ca electronii, care sunt încărcați negativ, să sară de la o suprafață la alta, lăsând o suprafață încărcată pozitiv, în timp ce cealaltă suprafață devine încărcată negativ, amintește Live Science. Transferul dintre cele două suprafețe ionizate creează o diferență de tensiune, sau gradient de potențial, peste care sarcinile pot sări.

Acest gradient de potențial electrostatic (care poate produce un șoc atunci când atingeți clanța ușii după ce ați mers pe un covor) poate încărca și fulgerele, prin frecarea aglomerărilor de gheață din interiorul norilor. Legenda spune că acest fenomen a fost demonstrat de Benjamin Franklin când el și fiul său au înălțat un zmeu în timpul unei furtuni, observând că firul umed al zmeului a condus scântei de la norul de furtună la o cheie atașată la capătul său.

De ce este util efectul electrostatic pentru albinele care roiesc?

Efectele electrostatice apar în întreaga lume a insectelor; ele le permit albinelor să atragă polenul spre ele și îi ajută pe păianjeni să creeze pânze încărcate negativ care atrag și captează corpurile încărcate pozitiv ale prăzii lor.

Pentru a testa dacă albinele care roiesc produc modificări considerabile în câmpul electric al atmosferei noastre, cercetătorii au plasat un monitor de câmp electric și o cameră în apropierea mai multor colonii de albine. În cele 3 minute în care insectele au inundat aerul, cercetătorii au descoperit că gradientul potențial de deasupra stupilor a crescut la 100 de volți pe metru.

În alte evenimente de roire, oamenii de știință au măsurat efectul până la 1.000 de volți pe metru, făcând ca densitatea de încărcare a unui roi mare de albine să fie de aproximativ șase ori mai mare decât furtunile de praf electrizate și de opt ori mai mare decât un nor de furtună.

Oamenii de știință au mai descoperit și că norii de insecte mai denși înseamnă câmpuri electrice mai mari, o observație care le-a permis să modeleze și alte insecte care roiesc, cum ar fi lăcustele și fluturii.

Nu doar albinele care roiesc, ci și alte insecte generează electricitate

Lăcustele roiesc deseori la „scară biblică”, au spus oamenii de știință, creând nori groși de 1.191 de kilometri pătrați și conținând până la 80 de milioane de lăcuste în mai puțin de 1,3 km pătrați. Modelul cercetătorilor a prezis că efectul asupra câmpului electric atmosferic al lăcustelor care roiesc a fost uluitor, generând densități de sarcină electrică similare cu cele produse de furtuni.

Cercetătorii spun că este puțin probabil ca insectele să producă ele însele furtuni, dar chiar și atunci când potențialii gradienți nu îndeplinesc condițiile pentru a produce fulgere, ei pot avea totuși alte efecte asupra vremii. Câmpurile electrice din atmosferă pot ioniza particulele de praf și poluanți, modificându-le mișcarea în moduri imprevizibile.

Ce potențial are descoperirea?

Deoarece praful poate împrăștia lumina soarelui, este important să știi cum se mișcă și unde se instalează acesta pentru a înțelege clima unei regiuni.

„Interdisciplinaritatea este foarte valoroasă aici: încărcarea electrică poate părea că trăiește exclusiv în fizică, dar este important să știm cât de conștientă este întreaga lume de electricitatea din atmosferă. Gândind mai pe larg, legarea dintre biologie și fizică ar putea rezolva multe probleme uluitoare, cum ar fi motivul pentru care particulele mari de praf se găsesc atât de departe de Sahara”, a spus Hunting.

Vă recomandăm să citiți și:

O creatură străveche care poate vedea în întuneric se ascunde în ochii balenelor

Test de cultură generală. De ce au urșii polari blana albă?

De ce oamenii dorm mai puțin decât primatele? Iată cele mai noi teorii în domeniu

Peșterile antice de lavă din Hawaii sunt pline de forme de viață misterioase

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase