Home » Natură » Cel mai nou vulcan al lumii a erupt într-o regiune inactivă timp de aproape 800 de ani

Cel mai nou vulcan al lumii a erupt într-o regiune inactivă timp de aproape 800 de ani

Cel mai nou vulcan al lumii a erupt într-o regiune inactivă timp de aproape 800 de ani
Noul vulcan din Islanda, așa cum arăta în data de 16 iulie. Foto: Profimedia
Publicat: 29.07.2023

Într-o demonstrație spectaculoasă a forței Pământului, a erupt un nou vulcan din Islanda; National Geographic raportează că unii oameni de știință cred că este cel mai recent semn că regiunea, care a fost latentă timp de secole, va experimenta mult mai multă activitate vulcanică în viitor.

Vulcanul, situat la doar o oră de mers cu mașina spre sud-vest de capitala Reykjavík, a erupt cu o ploaie de lavă fierbinte și gaze toxice pe 10 iulie, după ce regiunea a suferit numeroase cutremure.

În decurs de o săptămână de la nașterea sa, acest vulcan din Islanda a crescut la aproape 30 de metri și încă este în creștere. Toate semnele indică o activitate vulcanică crescută care ar putea dura timp de mai multe generații, pe care oamenii de știință au prezis-o anul trecut în National Geographic.

„Ar putea anunța începutul a zeci de ani de erupții ocazionale”

„Acest lucru ar putea anunța începutul a zeci de ani de erupții ocazionale”, a declarat Dave McGarvie, vulcanist la Universitatea Lancaster (Regatul Unit), anul trecut.

Zona din jurul vulcanului pare sterilă și bătută de vânt, ca o scenă din Mordor din filmele „Stăpânul Inelelor”. Dar din cauza apropierii vulcanului de capitală și de un aeroport internațional, a devenit un loc de adunare pentru turiștii curioși să vadă o minune naturală ce taie răsuflarea, notează Futurism.

Există motive să ne facem griji?

Zona a fost inactivă timp de aproape 800 de ani, până la o erupție din 2021, potrivit National Geographic. Aceste fisuri de lavă topită care ies la suprafață sunt rezultatul peninsulei Reykjanes, care se află pe vârful Mid-Atlantic Ridge, relatează revista, care separă două plăci tectonice majore, cea nord-americană și cea eurasiatică.

Creasta se extinde pe măsură ce cele două plăci se despart puțin câte puțin de-a lungul anilor, favorizând creșterea fisurilor și, în cele din urmă, fluxul de magmă topită care iese la suprafață.

Deși cel mai recent vulcan este destul de aproape de civilizație, nu s-a raportat că ar fi afectat așezările umane sau infrastructura. Ultima dată când activitatea vulcanică din Islanda a provocat perturbări majore a fost în 2010, potrivit Associated Press, când cenușa de la vulcanul Eyjafjallajokull a determinat anularea a peste 100.000 de zboruri pe fondul închiderilor masive ale spațiului aerian din Europa.

Vă recomandăm să citiți și:

Oceanele lumii și-au schimbat culoarea din cauza schimbărilor climatice

Test de cultură generală. Prin câte capitale europene trece Dunărea?

Cea mai caldă săptămână din istoria măsurătorilor. „Schimbările climatice sunt scăpate de sub control”

Oamenii de știință explică ce s-ar întâmpla dacă stratul de ozon ar dispărea

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase