Home » Natură » Femelele broaște „fac pe mortul” pentru a scăpa de pretendenții nedoriți

Femelele broaște „fac pe mortul” pentru a scăpa de pretendenții nedoriți

Femelele broaște „fac pe mortul” pentru a scăpa de pretendenții nedoriți
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.10.2023

Atunci când vine vorba de evitarea atenției masculine nedorite, femelele găsesc diferite trucuri. De exemplu, oamenii de știință au descoperit că unele broaște iau măsuri drastice pentru a evita partenerii neplăcuți: ele par să se prefacă moarte.

O echipă de cercetători din Germania a făcut o analiză în acest sens și subliniază că descoperirile aduc o nouă perspectivă asupra broaștei comune europene, sugerând că femelele nu acceptă, pur și simplu, masculul care câștigă lupta cu concurența.

„Anterior, se credea că femelele nu sunt capabile să aleagă sau să se apere împotriva acestei constrângeri masculine. Dar femelele din aceste agregări dense de reproducere nu sunt pasive, așa cum se credea până acum”, a explicat primul autor al studiului, dr. Carolin Dittrich, de la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin.

„Femelele nu sunt atât de pasive, așa cum se credea”

Dittrich și echipa ei au explicat cum au plasat fiecare mascul într-o cutie cu două femele: o broască mare și una mică. Comportamentul de împerechere a fost apoi filmat.

Rezultatele, obținute de la 54 de femele care au experimentat încleștarea unui mascul, au arătat că 83% dintre broaște au încercat să-și rotească corpul atunci când partenerul s-a apropiat.

Semnalele de eliberare, cum ar fi mârâituri și scârțâituri, au fost emise de 48% dintre femelele încleștate – toate acestea și-au rotit corpul.

Totodată, a mai fost observată starea de rigiditate: brațele și picioarele întinse într-o poziție care este similară cu „a face pe mortul”. Aceasta a apărut la 33% din toate femelele încleștate de un mascul. Echipa de cercetători a adăugat că aceasta tinde să apară în paralel cu rotația corpului. Femelele mai mici, mai subliniază ei, au folosit mai frecvent toate cele trei tactici simultan, spre deosebire de exemplarele mai mari.

Jumătate dintre femele au scăpat de parteneri cu metoda „mortul”

Deși neobișnuită, această situație de rigiditate a mai fost observată și înainte de această analiză, notează The Guardian.

„Am găsit o carte scrisă în 1758 de Rösel von Rosenhoff, care descrie acest comportament, care nu a mai fost menționat niciodată”, a mai explicat dr. Dittrich.

Echipa spune că imobilitatea tonică ar putea fi un răspuns la o situație de stres. Ei au constatat că acest lucru a fost mai frecvent la femelele mai mici și, prin urmare, mai tinere, ceea ce ar putea fi rezultatul unui nivel ridicat de stres care apare odată cu o experiență de reproducere mai redusă.

Cele trei tactici, adaugă ei, au permis cel puțin unor femele să se sustragă din ghearele masculilor.

„Manifestarea comportamentului de evitare a partenerului a dus la evadarea a 25 de femele”, se arată în raportul oamenilor de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Femelele unei specii de păsări își pierd inteligența pe măsură ce fac mai mulți pui

O cercetătoare a descoperit că până și femelele de șarpe au clitoris

Motivul surprinzător pentru care unele femele de păsări își înșală partenerul

Majoritatea țestoaselor marine din Florida se nasc femele din cauza schimbărilor climatice

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase