Home » Natură » Cercetătorii au deslușit misterul reproducerii păianjenilor de mare uriași din Antarctica

Cercetătorii au deslușit misterul reproducerii păianjenilor de mare uriași din Antarctica

Cercetătorii au deslușit misterul reproducerii păianjenilor de mare uriași din Antarctica
Credit: R. Robbins/ EurekAlert
Publicat: 25.03.2024

Reproducerea păianjenilor de mare giganți din Antarctica a fost în mare parte necunoscută de cercetători timp de peste 140 de ani, până acum.

Oamenii de știință de la University of Hawaiʻi at Mānoa au călătorit pe continentul îndepărtat și au văzut la fața locului comportamentele acestor creaturi misterioase, iar descoperirile lor ar putea avea implicații mai largi pentru viața marină și ecosistemele oceanice din Antarctica și din întreaga lume.

Păianjenii de mare, sau pycnogonidele, sunt un grup de nevertebrate asemănătoare cu păianjenii care se găsesc în habitatele marine la nivel mondial.

Cele mai multe specii sunt mai mici decât o unghie, dar unele specii din Antarctica au o întindere a picioarelor (de la vârful unui picior până la vârful piciorului opus) de peste un picior.

Aceste animale sunt un exemplu celebru de ,,gigantism polar”, un fenomen în care anumite organisme din regiunile polare, cum ar fi Arctica și Antarctica, ajung la dimensiuni mult mai mari decât rudele lor din climatele mai calde.

Un mister vechi de 140 de ani

,,La majoritatea păianjenilor de mare, părintele de sex masculin are grijă de pui, purtându-i în timp ce aceștia se dezvoltă”, a declarat Amy Moran, profesor la Școala de Științe ale Vieții din UH Mānoa și cercetător principal.

,,Ceea ce este ciudat este că, în ciuda descrierilor și a cercetărilor care datează de peste 140 de ani, nimeni nu a văzut vreodată păianjenii de mare uriași din Antarctica care își clocesc puii sau nu știa nimic despre dezvoltarea lor.”

Laboratorul lui Moran a studiat gigantismul polar timp de mai bine de un deceniu. În octombrie 2021, în timpul unei expediții de cercetare pe teren în Antarctica, echipa, inclusiv Moran și doctoranzii de la Școala de Științe ale Vieții Aaron Toh și Graham Lobert, au făcut o descoperire revoluționară.

Plonjând sub gheață, ei au colectat cu mâna grupuri de păianjeni de mare uriași care păreau să se împerecheze și i-au transportat în bazine pentru a fi observați.

Descoperirile ar putea avea implicații largi pentru viața marină

Spre uimirea lor, două grupuri diferite de împerechere au produs mii de ouă mici. În loc să poarte puii până la eclozare, așa cum se întâmplă la majoritatea speciilor de păianjeni de mare, unul dintre părinți a petrecut două zile pentru a fixa ouăle pe fundul stâncos, unde acestea s-au dezvoltat timp de câteva luni înainte de a ecloza ca larve minuscule. Descoperirile cercetătorilor au fost publicate în Ecology.

La câteva săptămâni de la depunerea ouălor, acestea au fost acoperite de alge microscopice, asigurând un camuflaj perfect.

,,Abia puteam vedea ouăle, chiar dacă știam că sunt acolo, ceea ce este probabil motivul pentru care cercetătorii nu mai văzuseră niciodată acest lucru”, a spus Lobert, potrivit EurekAlert.

,,Așadar, organismele și ecosistemele care se află acolo jos sunt foarte greu de studiat și să poți găsi ceva care a scăpat cercetătorilor timp peste 140 de ani este cu adevărat uimitor.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Păianjenii orbi din peșterile întunecate pot simți lumina

Australia are 48 de noi specii de păianjeni, în afară de cele aproape 3.000 cunoscute deja

Test de cultură generală. De ce au păianjenii 8 picioare?

Un nou gen de păianjeni a fost denumit după trupa ABBA

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase