Home » Natură » Pandemiile din trecut ar fi modificat atmosfera Pământului

Pandemiile din trecut ar fi modificat atmosfera Pământului

Publicat: 07.03.2024

Oamenii de știință au descoperit în gheața din Antarctica o legătură stranie între nivelurile anterioare ale dioxidului de carbon atmosferic și pandemiile din trecut care au durat secole, amintindu-ne cât de ușor pot influența oamenii (sau absența lor) planeta Pământ.

Bulele de aer închise în gheața străveche sunt ca niște mici capsule ale timpului, capturând mostre mici de gaze din atmosferele de acum mii sau chiar milioane de ani.

Cele mai bune înregistrări pentru ultimii 2.000 de ani provin de la doar două mostre de gheață care au influențat în mare măsură studiile de modelare ale climei și ciclurilor de carbon din Era Comună: Law Dome, o „colină” de gheață din Antarctica; și nucleele de gheață West Antarctic Ice Sheet (WAIS) Divide.

Cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, la începutul Erei Comune, imperiile se ridicau, Muntele Vezuviu erupea, suflete necunoscute scriau pe pergamente, iar oamenii continuau să se războiască în Europa. În secolele precedente și ulterioare, boli precum ciuma și sifilisul au decimat populațiile umane, iar acest fenomen s-a repetat de mai multe ori, amintește Science Alert.

Acoperind această perioadă formativă, nucleele de gheață Law Dome și WAIS Divide se completează reciproc, deși există unele inconsistențe între ele în măsurătorile CO2-ului atmosferic.

Cum au modelat pandemiile din trecut carbonul din atmosferă?

De exemplu, nucleul Law Dome arată o scădere rapidă a nivelurilor de CO2 pe o perioadă de 90 de ani care atinge minimul în anul 1610 d.Hr.

Acest lucru se potrivește cu consecințele primului contact dintre Lumea Veche și Lumea Nouă, când zeci de indigeni au murit din cauza bolilor introduse în Americi de către Cristofor Columb, iar europenii au întâmpinat o soartă similară la întoarcerea lui Columb (deși persoana care a transmis aceste boli este contestată de dovezile emergente).

Se crede că populația umane a scăzut atât de mult după pandemiile din trecut încât comunitățile au abandonat probabil zonele anterior populate, permițându-i vegetației să se regenereze. Aceste zone împădurite ar fi absorbit cantități mari de CO2 din atmosferă, explicând astfel scăderea măsurabilă din mostra de gheață Law Dome.

Cu toate acestea, mostra WAIS Divide nu arată aceeași scădere dramatică, ci mai degrabă o descreștere graduală a nivelurilor de CO2 întinzându-se în secolul al XVII-lea.

Pentru a corecta aceste discrepanțe, paleoclimatologul Amy King, de la British Antarctic Survey, și colegii săi au măsurat nivelurile de CO2 dintr-o altă probă de gheață, mostra Skytrain Ice Rise, care a fost forată în 2018-2019 de la marginea West Antarctic Ice Sheet.

Ce arată noile date?

King și colegii ei au analizat secțiuni ale mostrei de gheață Skytrain aduse de la adâncimi cuprinse între 83,2 și 104 metri, capturând gaze datate între anii 1454 și 1688 d.Hr.

Analiza lor sugerează că nivelurile de CO2 au scăzut într-adevăr în această perioadă, probabil din cauza unor schimbări mari în populațiile umane și vegetația terestră. Dar această scădere a fost mai graduală decât sugerează mostra de gheață Law Dome.

„Analiza noastră susține o scădere mai graduală a CO2 de 0,5 ppm (părți per milion) pe deceniu între 1516 și 1670 d.Hr”, scriu King și colegii săi în lucrare, adăugând că aproximativ 2,6 gigatone de carbon au fost absorbite pe deceniu pe măsură ce populația umană a scăzut și pădurile au crescut din nou.

„Acest lucru confirmă scenariile modelate ale reorganizării la scară largă a utilizării pământului în Americi după contactul dintre Lumea Nouă și Lumea Veche”, continuă oamenii de știință.

Echipa a simulat apoi fluxurile de carbon atmosferic bazate pe fiecare dintre mostrele de gheață și schimbările posibile în vegetația terestră, pe baza estimărilor brute ale populației. Cercetătorii concluzionează că scăderea rapidă a carbonului din 1610 d.Hr. observată în mostra de gheață Law Dome este „improbabil de mare” și „incompatibilă cu cele mai extreme scenarii de schimbare a utilizării terenului”.

Cu toate acestea, cercetătorii notează că ar putea exista un eveniment de feedback climatic-carbon încă necunoscut care ar putea explica minimul înregistrat în mostra Law Dome.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Vă recomandăm să citiți și:

Circulația Oceanului Atlantic se apropie de un punct „devastator”, indică un nou studiu

Test de cultură generală. Câte ere glaciare au fost pe Pământ?

De la ce vin denumirile de Arctica și Antarctica? Răspunsul vă va amuza!

Copacii se chinuie „să respire” și să stocheze CO2 pe măsură ce clima se încălzește

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase