Home » Natură » Animalele, arhitecți ai Pământului: Primul studiu care arată adevăratul impact

Animalele, arhitecți ai Pământului: Primul studiu care arată adevăratul impact

Animalele, arhitecți ai Pământului: Primul studiu care arată adevăratul impact
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.02.2025

Lumea naturală nu este modelată doar de forțele geologice sau de schimbările climatice, ci și de activitatea discretă, dar esențială, a animalelor. De la insectele care modifică solul până la mamiferele care transformă ecosistemele, multe specii influențează peisajele în moduri care surprind.

Un nou studiu condus de profesorul Gemma Harvey de la Universitatea Queen Mary din Londra a dezvăluit modul în care sute de specii „modelează” peisajele de care depindem, de la vaste termitiere vizibile din spațiu la hipopotami care sculptează sisteme de drenaj și castorii care creează zone umede.

Sinteza globală, prima de acest gen, identifică 603 specii, genuri sau familii care influențează procesele de la suprafața Pământului. De la furnicile minuscule care mișcă solul la somonii care remodelează albia râurilor, studiul evidențiază diversitatea și amploarea impactului animalelor în toate ecosistemele de apă dulce și terestre.

Prin estimarea energiei colective a acestor „ingineri naturali”, cercetarea arată că toate contribuțiile lor geomorfice rivalizează cu cele ale sute de mii de inundații majore.

Mai mult de un sfert dintre animalele analizate, amenințate

„Această cercetare arată că rolul animalelor în modelarea peisajelor Pământului este mult mai important decât s-a recunoscut până acum. De la castorii care creează zone umede la furnicile care construiesc movile de pământ, aceste procese naturale diverse sunt esențiale, însă riscăm să le pierdem pe măsură ce biodiversitatea scade”, explică Harvey.

Aproape 30% din speciile identificate sunt rare, endemice sau amenințate, ceea ce înseamnă că procesele geomorfice vitale ar putea înceta înainte ca semnificația lor deplină să fie înțeleasă. Această pierdere ar putea avea consecințe importante asupra ecosistemelor și peisajelor pe care le susțin, potrivit Phys.org.

Această cercetare oferă noi perspective pentru conservarea biodiversității și restaurarea ecosistemelor. Proiectele de reîmpădurire și de reintroducere a speciilor, cum ar fi acea a castorilor pentru refacerea zonelor umede, arată modul în care valorificarea acestor procese naturale ar putea contribui la combaterea problemelor de mediu precum eroziunea și inundațiile.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pot animalele să învețe „limba” unei alte specii?

Ce este mai rău pentru animalele sălbatice, parcurile eoliene sau forajele petroliere?

Cum supraviețuiesc animalele sălbatice incendiilor de vegetație?

Niveluri ridicate de pesticide, găsite în blana animalelor din cuiburile de păsări

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase