Mai mulți profesioniști din industria aviației trag un semnal de alarmă cu privire la eșecul industriei de a-și asuma responsabilitatea în lupta împotriva crizei climatice. Sub numele Call Aviation to Action („Apel pentru acțiune în aviație”), aceștia susțin că aviația mondială este „într-un eșec dramatic” în ceea ce privește reducerea impactului său asupra mediului.
Membrii grupului recunosc că sunt prinși între pasiunea lor pentru zbor și conștiința ecologică tot mai apăsătoare. În acest context, ei cer o schimbare profundă a modului în care funcționează aviația, inclusiv controlul creșterii numărului de zboruri – o propunere îndrăzneață într-o industrie bazată pe expansiune continuă, potrivit The Guardian.
„Vedem cât de mult bine poate face aviația, dar realizăm și că trebuie să ne reinventăm complet pentru a contribui pozitiv la viitorul planetei”, a declarat Karel Bockstael, cofondator al inițiativei.
În prezent, emisiile de dioxid de carbon generate de aviație – care are un caracter internațional – nu sunt incluse în planurile naționale de mediu ale țărilor membre ONU. În schimb, această responsabilitate revine Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO).
Totuși, potrivit lui Bockstael, ICAO a eșuat lamentabil: „După opt ani de discuții, tot ce a reușit să propună este schema Corsia, un sistem bazat pe compensări de carbon, care nu face decât să mute problema într-un alt sector.”
Criticii schemei Corsia o consideră „neambitioasă și problematică”, iar până acum nu a impus nicio obligație reală companiilor aeriene de a folosi credite de carbon.
Dacă nu se iau măsuri serioase, avertizează Bockstael, până în 2050 emisiile din aviație ar putea reprezenta un sfert din totalul emisiilor provocate de oameni.
„Ar fi o rușine uriașă pentru industrie”, atrage atenția acesta.
Grupul Call Aviation to Action speră să dea curaj unei majorități tăcute din rândul profesioniștilor aviației, care împărtășesc aceste îngrijorări, dar nu au îndrăznit să se exprime public.
„Iubim magia zborului, dar ne temem că va fi distrusă. Tocmai de aceea vrem să evităm acest viitor și să inspirăm o schimbare reală.”, spune grupul în manifestul public.
Cele mai populare fructe din lume, amenințate de criza climatică
Valurile de căldură extremă au început mai devreme în Asia: un nou semnal de alarmă climatic
Criza climatică a triplat durata valurilor de căldură din oceane
Siturile arheologice sunt amenințate de schimbările climatice, avertizează experții